Cégvilág

A Google nem tágít a StreetView-tól, inkább újrafotózza Japánt

A Google ezúttal Japánban került konfliktusba a jogvédőkkel. A vitát követően a keresőóriás kénytelen a StreetView-hoz készült teljes japán fotósorozatot újrakészíteni úgy, hogy a fényképezőgépet 40 centiméterrel lejjebb engedik.

A Google speciális autói járják a világot és a rájuk szerelt kamerákkal 360 fokos, panoráma felvételeket készítenek az utcákról. A fotótárból alakul ki a StreetView szolgáltatás, amelynek segítségével a program használói virtuálisan bebarangolhatják a városokat. A Google a projekt miatt már több országban konfliktusba került a jogvédőkkel, akik a magánélethez való jog megsértésével vádolják a céget.

Most Japánban keletkezett vita, amelynek végén a Google engedett és újrafotózza a teljes, tizenkét városból álló japán állományt, ezúttal 40 centiméterrel lejjebb engedve a kamerát – jelenti a Reuters. A keresőcég japán szóvivője szerint valóban akadtak aggodalmak a StreetView miatt, de a vállalat mindent megtett a körültekintő működés érdekében.

A Google közölte, hogy kitakarta a lefotózott autók rendszámtábláit, de a jogi aktivistákat ez nem győzte meg. A tokiói Sophia Egyetem professzora szerint az internetes cég technikai kérdéssé redukálja az ügyet, holott a kérdés az: megengedhető-e, hogy válogatás nélkül fotózzák az utcákat.

fotó magánélet egyetem Google jogvédő professzor StreetView
Kapcsolódó cikkek