Cégvilág

A megújuló energiatermelés piacának a válság sem tud betenni

A REN21, a megújuló energiatermelés terjesztésére létrejött globális hálózat május 13-án jelentette meg legújabb világjelentését, melynek már a címe is reménykeltő: Az energiatermelés átalakulása a gazdasági lassulás ellenére folytatódik.

A REN21 idén negyedik alkalommal adta ki jelentését a megújuló energiák globális helyzetéről. Mohamed El-Ashry, a REN 21 elnöke így mutatta be a művet: „Összefoglalónkat egy történelmi és globális méretű gazdasági válság idején adjuk közre. Bár a jövő bizonytalan, ez a jelentés okot ad az optimizmusra.”  - írta a Greenfo.hu

A megújuló energiaforrásokból származó energiatermelés összesítésekor a nagy vízierőműveket nem vették figyelembe. Így az összkapacitás 2008-ban elérte a 280.000 megawattot (MW), ami a 2007-es 240.000 MW-hoz képest 16 %-os növekedést jelent, és majdnem háromszorosa az Egyesült Államok nukleáris kapacitásának.

A napenergiából származó fűtőkapacitás 15 %-kal nőtt, jelenleg 145 GWth, míg a biodízel és bioetanol termelés 34 %-kal növekedett. Most először fordult elő, hogy az Európai Unióban és az Egyesült Államokban is nagyobb volt a megújuló energiatermelés növekedése, mint a hagyományos energiáké.

„Az ágazat tavalyi növekedése minden előrejelzést felülmúlt, még azokat is, amiket a megújuló energiaipar maga készített. A növekedés nagyrészt annak köszönhető, hogy az éghajlatváltozás és az energiabiztonság miatti aggodalmak következtében kedvezőbbé vált a politikai környezet” – mondta El-Ashry.

2008-ban számos kormány új jogszabályokat léptetett érvénybe, sok ország nagyra törő célokat tűzött ki. Ma legalább 73 országnak vannak a megújuló energiatermelésre vonatkozó célkitűzései, míg 2007 végén csak 66 ilyen ország volt.

A pénzügyi válságra adott válaszként több kormány gazdasági ösztönzőket csoportosított át az olyan új zöld munkahelyek létrehozására, amilyeneket a megújuló energiaszektor is biztosítani tud. Ide tartozik az USA csomagja is, amely a következő tíz évben 150 milliárd dollárt fog megújuló energiákba fektetni.

pénzügyi válság napenergia megújuló energiák hőszivattyú szélenergia energiatermelés
Kapcsolódó cikkek