Cégvilág

Amikor a sertés- és a madárinfluenza találkozik…

A madárinfluenza a fertőzöttek mintegy 60 százaléka esetében halálos kimenetelű, de nehezen terjed emberről emberre. A sertésinfluenza egy tüsszentéssel továbbadható, de jóval kevésbé veszélyes. Mi történik, ha a két vírus kereszteződik?

Ez az eshetőség már több szakértőben felmerült, hiszen, elég ha a fertőzés eljut Ázsiába, ahol könnyen "megtalálhatja" a madárinfluenzát. Robert Webster és csapata a sertésinfluenza vírus egyik korábbi változatát már 1998-ban felfedezte egy Észak-karolinai disznófarmon. A virológus az AP-nek úgy nyilatkozott: a most terjedő H1N1 rendkívül alkalmas a különböző gének felvételére.

A H5N1, vagyis a madárinfluenza 2003-ban tűnt fel Ázsiában és 258 ember halálát okozta. A Világ Egészségügyi Szervezet (WHO) szerdán két új esetet jelentett. Az Egyiptomban, illetve Vietnámban kezelt betegek esete mutatja, hogy a madárinfluenza távolról sem tűnt el. A WHO általános igazgatója közölte: folytatják a H5N1 monitorozását és fogalmuk sincs, hogyan viselkedik majd a vírus egy esetleges világjárvány idején.

A szakértők megjelenése óta tartanak attól, hogy a madárinfluenza az emberek között is könnyen szaporodó vírussá mutálódik. A félelem megalapozott, hiszen az utolsó három, világméretű influenzajárvány mindegyike madarakhoz köthető.

A megkérdezett orvosok mindegyike tart a vírus átalakulásától, véleménykülönbség csak abban van, vajon milyen más kórokozóval kombinálódik majd. Egyesek szerint a többi, emberek között terjedő influenza hatásától kell tartani, mások – így Webster is – kifejezetten a madárinfluenza hatásától tartanak. Michael Osterholm infektológus, az amerikai kormány tanácsadója úgy fogalmazott: "minden, ami az influenzával kapcsolatos, kitalálósdi, mivel az anyatermészet diktálja a szabályokat, amiket nem ismerünk."

madárinfluenza H5N1 járvány mutálódik H1N1 vírus sertésinfluenza infektológus gén
Kapcsolódó cikkek