Cégvilág

Az OPEC örül a magasabb olajárnak és nem lép

Az olajat exportáló országok vezetői a jövő héten tartandó bécsi tanácskozásuk során várhatóan nem változatnak a kitermelés mértékén, mivel a fekete arany ára az elmúlt időszakban enélkül is emelkedett.

Ezen a héten az olaj ára hat hetes rekorddal 60 dollár fölé emelkedett, ezzel csaknem kétszerese a tavaly decemberi negatív csúcsnak. Emellett jóval az 50 dolláros határ fölött mozog, márpedig Szaúd-Arábia kormánya szerint ez az az árszint, amellyel a globális gazdaság újra növekedési pályára állhat – jelenti a Reuters.

"Természetesen nem csökkentjük a kitermelést. Ez nem kérdéses" – erősítette meg az elemzői várakozásokat a kuvaiti olajminiszter a múlt héten. A vezető olajexportőr Szaúd-Arábia egyelőre nem előlegezte meg semmilyen bejelentéssel az OPEC május 28-i bécsi ülését.

Egy az Öböl-menti országokat jól ismerő forrás szerint szintén nem valószínű, hogy a szervezet csökkentené a kitermelést. Bár a termelők szerint csak a minimum 75 dolláros hordónkénti ár biztosítja a hosszútávú befektetéseket, jelenleg a legfőbb gond a gazdaság talpraállítása.

olajkitermelő Kuvait olajár OPEC Szaúd-Arábia Bécs válság
Kapcsolódó cikkek