BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy kétszáz méteres Anaconda ezer otthont láthat el árammal

A Checkmate Seaenergy vállalat a tenger hullámainak hasznosítására szakosodott. A cég olyan, mesterséges "tengeri kígyókat" készít, amelyek a víz mozgását átveszik és elektromossággá alakítják.

A hullámenergia hasznosítása egyelőre gyerekcipőben jár, de a most bemutatott, Anaconda becenevű gumikígyó egy lépéssel közelebb hozza a technológiát a kereskedelmi hasznosításhoz. Igaz, egyelőre csak egy a valódi méretének egy huszonötödét kitevő prototípust tesztelnek Nagy-Britanniában, de egy teljes méretű példány öt éven belül üzembe állítható lesz – írja a NewScientist.

Az Anaconda egy édesvízzel megtöltött, mindkét végén lezárt gumicső, amelyet egyik oldalánál fogva a parthoz rögzítenek. A víz természetes mozgása hullámzó mozgást generál a kigyón, az így keletkező energia egy turbinát forgat meg a cső végén. Az Anacondát olyan speciális gumiból készítik, amelyekben a hajók üzemanyagát is szállítják, a belsejében lévő édesvíz pedig megakadályozza, hogy a tengeri állatok beletelepedjenek. Mivel a turbinán kívül nem tartalmaz más mozgó alkatrészt, előállítási költsége rendkívül alacsony.

A kígyót a Checkmate Seanergy hozza forgalomba, a cég úgy véli, egy kétszáz méteres Anaconda képes lenne ezer otthont elektromossággal ellátni. Az első Anaconda 2014 körül kerülhet kereskedelmi forgalomba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.