Cégvilág

"Egymás haját tépi" a Microsoft és az IBM az Office miatt

Az IBM és a Microsoft tovább folytatta a régóta tartó formátumvitát. A Kék Óriás szerint az Excel 2007 roncsolja az IBM által bevezetett Open Document Format (ODF) dokumentumokat.

A Microsoft a múlt héten tette elérhetővé az Office 2007 második szervizcsomagját, amely már támogatja az ODF formátumot. Ugyanakkor a IBM fő ODF-tervezője, Rob Weir blogjában azt írja: az új Excel "csöndesen eltünteti" a formázási parancsokat az ODF-dokumentukból – írja a PC World. A szakértő szerint ez adatveszteséget, például téves dátumjelzést okozhat.

"Az ODF kezeléssel kapcsolatos inkompetencia mértéke akkora, hogy az már igen kellemetlen gondolatok ébreszt" – fogalmazott Weir, aki a hibajelenségért kizárólag a Microsoftot hibáztatja. Redmond elismerte, hogy a jelenség létezik, de úgy nyilatkozott: csak a verziók eltérése okozza a gondot. Az új Excel nem fogadja az ODF 1.2 formátumot, amelyet még nem regisztrált az erre szakosodott OASIS testület. Amíg ez nem történik meg, addig az Excel csak az ODF 1.1-et dolgozza fel – közölte a Microsoft vezető program menedzsere.

A Microsoft és az IBM körülbelül egy évtizede vitatkozik az irodai alkalmazások formátuma kapcsán. A konfliktus akkor kezdődött, amikor Redmond létrehozta az XML szabványt. Erre válaszul az IBM előállít az ODF-fel, amit szintén elfogadnak olyan nemzetközi minősítő szervezetek, mint az ISO.

formátum office Microsoft Excel dokumentum IBM
Kapcsolódó cikkek