Cégvilág

Egyre drágábban lehet tengerparti ingatlanhoz jutni Horvátországban

A horvát tengerparti ingatlanok árait nem érinti a gazdasági válság, az árak nem csökkennek, sőt lassan, de folyamatosan tovább emelkednek - mondta el az MTI-nek egy Vir-szigeten élő és dolgozó magyar ingatlanforgalmazó.

Mészáros Endre több mint egy évtizede foglalkozik a zárai (Zadar) régióban ingatlanok eladásával, de nem érzékelte, hogy a miatt lejjebb mentek volna az árak. Megítélése szerint speciális helyzetben van az Adria, mert a válságtól függetlenül folyamatos a kereslet a tengerparti ingatlanok iránt nemcsak a magyarok, de más külföldi állampolgárok részéről is.

Előfordult, hogy egyik évről a másikra 20-25, de akár 30 százalékkal is megugrottak a nyaralók, apartmanok vagy építési telkek árai, most azonban kissé lassult, de nem állt le az áremelkedés üteme. A múlt évhez képest idén nagyjából 5-10 százalékkal kerülnek többe az ingatlanok, ez főként az újonnan készült beruházásokból látható.

A külföldi állampolgárokra vonatkozóan február elsején életbe lépett ingatlanvásárlási könnyítés az ingatlanos szakember tapasztalata szerint valójában eddig nem sok változást hozott. Az ügyintézéshez gyakorlatilag ugyanazokat a dokumentumokat kell beszerezni, csak most már nem a belügyminisztériumhoz, hanem az adott megye bíróságához és földhivatalához kell benyújtani azokat. A korábban nem ritkán egy-két évig is elhúzódó engedélyezési folyamat talán lerövidülhet, de egyelőre még nincsenek gyakorlati tapasztalatok arról, hogy ez valóban így lesz-e.

Mészáros Endre azt mondta: az ingatlanszerzések megkönnyítése ellenére ugyanolyan hosszadalmas a szükséges dokumentumok beszerzése, de reméli, hogy az engedélyek elbírálása már rövidebb idő, akár fél év alatt is lezajlik. A Horvátországban dolgozó magyar ingatlanforgalmazó az MTI-nek elmondta azt is: nem állítható, hogy a válság miatt megugrott volna a magyarok eladási szándéka. Úgy fogalmazott, hogy a kereslet és a kínálat folyamatosan állandó, nincsenek nagy kiugrások, nem tapasztalható, hogy a pénzszűke miatt esetleg többen válnának meg tengerparti ingatlanjaiktól.

Hozzátette, hogy Vir-szigeten - ahol a becslések szerint a legtöbb magyar tulajdonú ingatlan található a horvát Adria teljes szakaszán - az utóbbi években megindult legalizálási folyamatok révén rendeződni látszanak a viszonyok. A korábban engedélyek nélkül felhúzott mintegy 10 ezer apartman és nyaraló tulajdonosai között 500 és 1000 közé teszi a magyarok számát, de tapasztalata szerint az új építkezések már legális körülmények között, a szükséges engedélyek birtokában indultak el.

horvát ingatlanok mészáros endre vir-sziget horvát apartman vir
Kapcsolódó cikkek