Cégvilág

Fúzió a takarmánygyártóknál

A holland érdekeltségbe tartozó, takarmánygyártással foglalkozó Kabai Táp Zrt. felvásárolhatja a hasonló profilú Pannonmill Zrt-t – döntött a Gazdasági Versenyhivatal.

A két cég 2009. februárjában kötött üzletrész adásvételi szerződés. Ennek értelmében a Kabai Táp megszerzi a Pannonmill üzletrészeinek 100 százalékát. A szerződésben a Pannonmill vállalta, hogy – a zárástól számított – három éves időtartam alatt nem folytat olyan tevékenységet, amely állati takarmány gyártására, értékesítésére, illetve forgalmazására irányul.

A versenytörvény szerint a nem tagadhatja meg az engedélyt, ha az összefonódás nem hoz létre, vagy nem erősít meg olyan gazdasági erőfölényt, amely akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását, vagy fejlődését az érintett piacon.

Egy összefonódás nem vet fel versenyaggályokat, ha a felek együttes piaci részesedése nem haladja meg a 20 százalékot.

Bár a GVH vizsgálata szerint a Kabai Táp és a Pannonmill egyaránt foglalkozik késztakarmány előállításával illetve gyárt premixeket, a fúzió mégis zöld utat kaphat: a vállalkozás-csoportok együttes részesedése a lehetséges érintett piacokon ugyanis nem haladja meg a 20 százalékot.

Pannonmill összefonódás GVH Kabai Táp Zrt
Kapcsolódó cikkek