Cégvilág

Kartelleztek a cukorgyárak? - Razziázott a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott az Agrana Magyarország Értékesítési Kft., az Eastern Sugar Cukoripari Zrt. valamint a Mátra Cukor Mátravidéki Cukorgyárak Zrt. telephelyén.

A információi szerint ugyanis alaposan feltehető, hogy a Magyarországon érdekelt cukoripari vállalkozások 2003-tól napjainkig rendszeres tárgyalásokat folytattak piaci magatartásuk összehangolása érdekében. A feltételezett tárgyalások és a megállapodások kiterjedtek az egyes termékcsoport árszintek meghatározására, illetve egyes vállalkozások megszerzett piaci részesedéseinek szinten tartására. Alkalmanként meghatározhatták a termékek árait és egyes vevőknek szállítandó mennyiséget is.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul.

A törvény szerint ezen eljárásokra biztosított időtartam 180 nap, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal ugyanekkora időtartammal meghosszabbítható.


AGRANA Magyarország Értékesítési Kft. Gazdasági Versenyhivatal GVH Eastern Sugar Cukoripari Zrt. cukorgyár versenytörvény kartell Mátra Cukor Mátravidéki Cukorgyárak Zrt.
Kapcsolódó cikkek