Cégvilág

Kész katasztrófa, ami ma az irodatechnikai piacon van

Katasztrófálisnak minősítette az irodatechnikai eszközök - nyomtatók, projektorok, lapolvasók - idei hazai értékesítési lehetőségeit, főként a kiskereskedelmi szegmensben Fábián Miklós, az Epson magyarországi kereskedelmi igazgatója.

A japán márka itteni képviselete így nem véletlen, hogy legalább 30-40 százalékos visszaeséssel számol a következő hónapokban - válaszolta a VGO kérdésére.
A hazai fióktelep márciussal zárta 2008-2009-es pénzügyi évét, amelyben a magyarországi piac mintegy 10 millió eurós üzletet hozott a távol-keleti cég amszterdami európai leányvállalatának, szemben az egy évvel korábbi 9,4 millió euróval. A társaság a helyi piacokon közvetlenül nem, csak partnereken keresztül értékesít. Eredetileg a most indult újabb pénzügyi évre is növekedést terveztek, de számolva a realitásokkal a már említett mértékű visszaesést kalkulálják be első féléves üzleti könyveikbe. Azt pedig egyelőre még megjósolni is nehéz, hogyan alakul az év további része - tette hozzá Fábián Miklós.
Az irodatechnikai gyártók körében nagy a várakozás az oktatási tárca hosszú ideje húzódó projektor közbeszerzési tenderével kapcsolatban, ami több ezer darabos szállítást jelenthetne a nyertesnek.
A versenytársakhoz képest az Epson viszonylag későn 2004. őszén lépett a magyarországi piacra, de azóta a projektorok és a mátrixnyomtatók itteni forgalmában piacvezető pozíciót szerzett az előbbiben 24, az utóbbiban 80 százalékkal. Néhány év alatt a második helyre tornászta fel magát a tintasugaras nyomtatók piacán is, itt részesedése 31 százalék. 
A cég más világmárkák - az Adobe, az Apple, a Datacolor, és a Nikon - hazai képviseleteivel  májusban útjára indít egy speciális tanfolyamot a digitális fotográfiai munkafolyamat összes lépésének megismerésére, megértésére és elsajátítására,
Epson Print Akadémia néven. A képzés fotósoknak, grafikusoknak, művészeknek szóló komplex tudásanyagot foglal magában.

Egyre több fotós, grafikus, művész adja ki munkáit nyomtatott formában, ami a tapasztalatok szerint rengeteg szakmai nehézségbe, kérdésbe ütközik. Az érintettek jelenleg kénytelenek minden egyes munkafolyamatnál külön-külön megkeresni az éppen ahhoz szükséges információkat, technológiákat.

A program célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek a digitális fotográfiai munkafolyamat minden egyes lépésénél - a fényképezéstől az elkészített fotó kinyomtatásáig - használt legújabb professzionális eszközökkel, anyagokkal és technológiákkal. A kurzus áttekintést ad elméleti kérdésekről és az eszközök gyakorlati alkalmazásáról egyaránt.
A középtávú tervek között szerepel az Epson Print Akadémia Klub létrehozása is, ami összefogja a már végzett tanulók egyre bővülő táborát.

Az akadémia tematikája
Színkezelés
-A színkezelés alapjai
-Színterek (sRGB, Adobe RGB) és konverziók
-Az Adobe Photoshop beállításai a színhelyes munkához
-Monitorok kalibrálása és profilírozása
-Nyomtatók profilírozása
-Hogyan nézzük meg mi jön majd ki a nyomtatóból?

A fotók előkészítése
-Exponálás előtt - a fényképező megfelelő beállításai
-A fotók előkészítése, a RAW konverzió
-A hisztogram értelmezése
-Fehéregyensúly
-Milyen a jó digitális expozíció?
-A rettegett élesítés (azaz az élkontraszt növelése)

Nyomtatási technikák
-Nyomathordozó típusok és kategóriák (papírok, vásznak és speciális anyagok)
-Nyomtatás: színvezérlés és felbontás
-DPI, PPI: melyik micsoda? Mekkorát nyomtathatok a képemből?
-A tintától és a nyomathordozótól függő haladó nyomtatási beállítások
-Papírok és nyomatok megfelelő kezelése
-Fekete-fehér képek készítése a Photoshop-ban és Lightroom-ban
-Fekete-fehér nyomtatás az Epson UltraChrome K3 tintarendszerrel
-Neutrális, szépia és szelénium színezés fekete-fehér nyomtatásnál
-Split toning - az árnyékok és csúcsfények eltérő színezése

 

fióktelep nyomtató irodatechnika
Kapcsolódó cikkek