Cégvilág

Kiderült a kapcsolat a fogínybetegség és a szívroham között

A tudósok egy ideje tisztában vannak azzal, hogy a fogínygyulladás és a szívroham között. A Kieli Egyetem munkatársai most megtalálták azt a gént, amelynek mutációja mindkét egészségügyi problémáért felel.

A szívkoszorúér-megbetegedések és a fogínygyulladás kockázati tényezői egyeznek: elhízás, cukorbetegség és dohányzás. A kutatók ugyanazt a baktériumot fedezték fel a szív ereiben lerakodó lemezekben és a gyulladt fogínyen, ráadásul mindkét betegség krónikus gyulladással és nem megfelelő immunreakciókkal jár - írja a BBC.

Az Európai Humángenetikai Társaság éves konferenciáján a Kieli Egyetem munkatársa, Arne Schaefer elmondta: ő és csapata megtalálta a genetikai kapcsolatot a két betegség között. Az orvos csoport 1 097 szívbetegségben és 151 fogínygyulladásban szenvedő pácienst vizsgáltak. A vizsgálat szerint azonos genetikai elváltozás állt fenn mindkét csoport tagjainál, az eredményeket pedig egy újabb 1 100 fős minta tesztelése is megerősítette.

A tudósok egyelőre nem értik pontosan, mi a magyarázat a két különböző betegség kialakulására. Schaefer szerint az elváltozás hordozóinak a lehető legjobban és leghamarabb le kell csökkenteniük kockázati tényezőket. A szakértő arra is felhívta a figyelmet: az ínygyulladást minden fogorvosnak komolyan kell vennie és a betegség korai szakaszában kezelnie.

szívkoszorúér-megbetegedés fogorvos fogínygyulladás genetika gén szívroham baktérium
Kapcsolódó cikkek