Cégvilág

Kongatják a vészharangot a Premier League felett

A Premier League sztárcsapatainak alaposan meg kell emelnie a jelenleg is kimagasló fizetésű focisták fizetését, ha továbbra is azt akarják, hogy a legjobbak náluk rúgják a bőrt.

A Gordon Brown vezette kormány ugyanis 50 százalékosra emelte a legfelső adókulcsot, amely a 150 ezer font feletti jövedelmekre vonatkozik.

A Manchester United focistája, Christiano Ronaldo, aki a hírek szerint heti 125 ezer fontnál is többet keres, például az új szabályok szerint 19 százalékkal több adót fizet majd - írja a Financial Times. Összegszerűen ez azt jelenti, hogy 670 ezer fonttal (ez nagyjából 213 millió forint) többet kell éves szinten adóznia.

Egy játékosügynök szerint a Premier League legtöbb játékosa heti 50 és 70 ezer font között keres, így az ő adójuk mintegy százmillióval lesz több.

A lap egyik top PL-csapatához tartozó forrása szerint most mindenki csak figyel, de az új játékosok szerződtetésénél az új szabályozást figyelembe veszik.

A lap másik forrása szerint a szabályozás hatására vagy emelkednek a bérek vagy kevesebb sztárjátékost tudnak Angliába csábítani.

Korábban az Arsenal managere, Arsene Wenger már megkongatta a vészharangot. Szerinte hátat fordíthatnak a legjobb - és legjobban fizetett - külföldi játékosok az angol futballnak az adóemelés miatt.

Dave Whelan, a Wigan főnöke szerint egy csomó klub kínál nettó fizetéseket, így az ügynökök és a játékosok is inkább ezt fogják ezután követelni.

A Premier League, amely hivatalosan is elismeri, hogy ez bevett szokás a kluboknál, attól tart, hogy az új szabályozással nehezebb lesz játékosokat vonzani a legerősebb bajnokságnak tartott ligába.

christiano ronaldo angol futball Premier League adóemelés
Kapcsolódó cikkek