Cégvilág

Merkel: az Opel-válság rendezése a transzatlanti viszony próbája volt

Az Opel megmentéséről született megállapodás egyben a transzatlanti viszony próbáját is jelentette - értékelte szombati rendkívüli sajtóértekezletén Angela Merkel kancellár.

A kancellár beszámolt arról hogy előző nap minderről telefonbeszélgetést folytatott Barack Obama amerikai elnökkel, s egyetértettek abban, hogy mindkét kormány érdekelt az Opel ügyének rendezésében. Merkel szerint mindez jelentős mértékben elősegítette a szombatra virradóra létrejött megállapodást. A német kancellár úgy értékelte, hogy az egyezmény jó esélyt biztosít a munkavállalók számára, akik megérdemelték ezt. A kialakult válságért nem őket, hanem a General Motorst terheli a felelősség - fogalmazott Merkel, aki súlyos irányítási mulasztásokkal vádolta az amerikai anyavállalatot.

A német kormány azt tette, amit tenni tudott, illetve tennie kellett - hangsúlyozta a kancellár. Utalt ugyanakkor arra, hogy az Opel és a beruházó osztrák-kanadai Magna előtt nehéz feladatokkal teli időszak áll. A kilátásokat érintve kancellár egy új, a német Adam Opel GmbH irányítása alatt álló európai vállalat létrehozásáról beszélt.

A német kormány közvetlenül nem vesz részt ebben, ugyanakkor a tartományokkal együtt hitelgaranciával támogatja azt - fűzte hozzá. Angela Merkel rendkívül nehéz tárgyalásokról és súlyos kockázatokról beszélt. Kiemelte a kormány és a németországi Opel-üzemeknek otthont adó tartományok együttműködését, hozzáfűzve, hogy az átmeneti időszakra létrehozott vagyonkezelői megoldás biztosíthatja az Opel függetlenné válását a General Motorstól.

A kancellár minden szempontból vállalható megállapodásról beszélt, s úgy vélte, hogy minden más alternatíva számára politikailag vállalhatatlan lett volna.

A kancellár leszögezte azt is, hogy a német kormány szoros kapcsolatban állt az európai partnerekkel, s utalt arra, hogy az érintett európai országokkal az egyeztetést a jövőben is folytatni kell. Megemlítette a szóban forgó tagállamok gazdasági minisztereinek előző napi találkozóján létrejött megállapodást is, amely előirányozza, hogy az új európai vállalat létrehozását az érvényben lévő uniós szabályok alapján kell megvalósítani.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek