Cégvilág

Merkel: az Opel-válság rendezése a transzatlanti viszony próbája volt

Az Opel megmentéséről született megállapodás egyben a transzatlanti viszony próbáját is jelentette - értékelte szombati rendkívüli sajtóértekezletén Angela Merkel kancellár.

A kancellár beszámolt arról hogy előző nap minderről telefonbeszélgetést folytatott Barack Obama amerikai elnökkel, s egyetértettek abban, hogy mindkét kormány érdekelt az Opel ügyének rendezésében. Merkel szerint mindez jelentős mértékben elősegítette a szombatra virradóra létrejött megállapodást. A német kancellár úgy értékelte, hogy az egyezmény jó esélyt biztosít a munkavállalók számára, akik megérdemelték ezt. A kialakult válságért nem őket, hanem a General Motorst terheli a felelősség - fogalmazott Merkel, aki súlyos irányítási mulasztásokkal vádolta az amerikai anyavállalatot.

A német kormány azt tette, amit tenni tudott, illetve tennie kellett - hangsúlyozta a kancellár. Utalt ugyanakkor arra, hogy az Opel és a beruházó osztrák-kanadai Magna előtt nehéz feladatokkal teli időszak áll. A kilátásokat érintve kancellár egy új, a német Adam Opel GmbH irányítása alatt álló európai vállalat létrehozásáról beszélt.

A német kormány közvetlenül nem vesz részt ebben, ugyanakkor a tartományokkal együtt hitelgaranciával támogatja azt - fűzte hozzá. Angela Merkel rendkívül nehéz tárgyalásokról és súlyos kockázatokról beszélt. Kiemelte a kormány és a németországi Opel-üzemeknek otthont tartományok együttműködését, hozzáfűzve, hogy az átmeneti időszakra létrehozott vagyonkezelői megoldás biztosíthatja az Opel függetlenné válását a General Motorstól.

A kancellár minden szempontból vállalható megállapodásról beszélt, s úgy vélte, hogy minden más alternatíva számára politikailag vállalhatatlan lett volna.

A kancellár leszögezte azt is, hogy a német kormány szoros kapcsolatban állt az európai partnerekkel, s utalt arra, hogy az érintett európai országokkal az egyeztetést a jövőben is folytatni kell. Megemlítette a szóban forgó tagállamok gazdasági minisztereinek előző napi találkozóján létrejött megállapodást is, amely előirányozza, hogy az új európai vállalat létrehozását az érvényben lévő uniós szabályok alapján kell megvalósítani.

Obama kancellár viszony Merkel GM Opel válság
Kapcsolódó cikkek