Cégvilág

Nyereséget vár idén a MÁV Cargo

A gazdasági nehézségek ellenére is öt százalékos árbevételnövekedéssel számol 2009-ben a MÁV Cargo, amely elsősorban a forint euróhoz viszonyított gyenge árfolyamával magyarázható.

Kovács Imre, a cég vezérigazgatója, a Rail Cargo Ausztria (RCA) és a MÁV Cargo közös sajtótájékoztatóján elmondta, tervek szerint a MÁV Cargo idén 92,57 milliárd forint árbevételt és 1,43 milliárd forint üzemi nyereséget könyvelhet idén a tavalyi 88,02 milliárd forint bevételhez és 2,01 milliárd forint üzemi veszteséghez képest. Kovács Imre szerint az osztrák tulajdonos által felvázolt üzemi eredmény a második félévben realizálódhat, ez az időszak a vasúti fuvarozásban egyébként is erősA vezérigazgató figyelmeztetett arra, hogy az év első négy hónapjában folytatódott a vasúti fuvarozást érintő gazdasági visszaesés: a közúti fuvarozók 25-30 százalékkal csökkentették az árakat, leszorítva így a MÁV Cargo díjait is.

Másrészt a globális visszaesés jelentősen terheli a vállalat számára fontos acél-és járműipart, ez a vasútszállítási forgalom eséséhez vezet – hangsúlyozta Kovács Imre. A MÁV Cargo és az RCA alkotta konszern összességében 15 százalékos volumencsökkenéssel számol.

További részletek a keddi Világgazdaságban.

vasúti teherszállítás MÁV Cargo RCA
Kapcsolódó cikkek