Cégvilág

Új spammer technika - A célpont Kelet-Európa

A Symantec adatai szerint egy hónap alatt nagyobb sebességre kapcsoltak a spammerek: áprilisban újabb 5,1 százalékkal emelkedett a kéretlen levelek száma.

A Symantec vállalati hálózatokon végzett felmérése azt mutatja: a múlt hónapban újabb emelkedéssel 90 százalék fölötti arányt ért el a teljes levelezéshez képest a spamek száma – jelenti az IDG News Service.

Ugyanakkor az egy hónap alatt mért 5,1 százalékos emelkedés a szakértők szerint nem ad okot az aggodalomra a kéretlen levelek aránya évek óta 80 és 95 százalék között mozog. Ugyanakkor mostanra a spamek 58 százalékát úgy nevezett botnetek segítségével küldik. Ezek a hackerek által megfertőzött számítógépekből álló hálózatok, amelyeket többek között adatlopásra, téves információk terjesztésére is használhatnak. A botnetek bárki számára elérhetőek a feketepiacon.

Ugyanakkor a Cloudmark szakértője szerint a spammerek most új technikával kísérleteznek. Kibérelnek egy-egy legális hálózatot, majd nagy erejű, koncentrált támadást indítanak egy-egy internetszolgáltató ellen. A cél: a lehető legtöbb kártevőt célba juttatni, mielőtt a megfelelő védelmi rendszerek működésbe lépnek. Adam O’Donnell szerint ezekre a támadásokra elsősorban Kelet-európai országokban kerül sor.

botnet Symantec hacker Kelet-Európa spam
Kapcsolódó cikkek