Cégvilág

Világító pólóra vágyik? - Íme, a fényt sugárzó tinta

A tokiói Dai Nippon Printing csapata érdekes új technológiát fejlesztett ki. Az általuk kifejlesztett tinta elektromosság hatására világít és gyakorlatilag bármilyen felületre felvihető.

A japán tudósok által létrehozott speciális tinta többek között ruténiumot tartalmaz, amelynek jellegzetessége, hogy fényt bocsájt ki, ha feszültség alá került. Mint hogy tintaszerű gélről van szó, az anyag szinte minden felületre, így papírra és textilre is felvihető – írja a NewScientist.

Az anyag nem párolog el és nem mosható le vízzel, így védőréteg alkalmazása nélkül is használható. A gél állag segít abban, hogy afféle "pixelek" alakuljanak ki a tintából, amelyek összessége alkotja a képet. Egyelőre ezek az elemi pontok még viszonylag nagyok, így az ábrák kissé homályosak.

A csapat most olyan változatot készít, amely tintasugaras nyomtatóval is felvihető. Ez a technika nem csak élesebb képet hoz létre, de jóval olcsóbb is, mint a kézi felvitel. Akad fejlesztési feladat a színek terén is: a speciális tinta jelenleg csak vörös fényt ad, ezért fémrészecskékkel kell keverni más árnyalatok létrehozására.

A gyártó öt éven belül kereskedelmi céllal szeretné forgalmazni a tintát, amellyel a tervek szerint világító posztereket, ruhákat, rugalmas képernyőket és világítótesteket készítenek majd.

világít tinta tintasugaras gél képernyő Japán nyomtató
Kapcsolódó cikkek