Cégvilág

Visszaállt az ötnapos munkahétre a Videoton Kaposváron is

Nagyobb megrendelés várható, így júniustól visszaáll az ötnapos munkahétre a Videoton Holding kaposvári Elektroplast tagvállalata is.

A Videoton Holding a megrendelések alakulásával párhuzamosan már több cégénél visszatért a normális munkaidőben történő gyártáshoz. A cég vezetése hatékonyabbá tenné kormányzati munkahelymegőrző támogatási rendszert, tette közzé a társaság.

A Videoton kaposvári Elektroplast tagvállalata által gyártott termékekre a legújabb előrejelzések szerint volumennövekedés várható, ennek köszönhetően június elsejétől minden területen visszaáll az 5 napos munkarend. A vállalatcsoport saját munkahely megtartó akciója sikerességét igazolja, hogy a teljes munkahétre történő visszaállás során egyetlen egy dolgozótól sem kell megválni, a mintegy 1050 fő teljes munkaidőben dolgozhat.

A világgazdasági válság következményeként a megbízások drasztikus csökkenése miatt 2009 márciusától a Videoton Kaposváron is kénytelen volt részben átállni a négy napos munkahétben történő termelésre. A kényszerű döntés célja a munkahelyek megőrzése volt. A cégcsoport a válság ellenére egyre nagyobb mértékben vett részt különböző technológiai beruházásokban, így több stratégiai partnerrel újabb termékek gyártásáról szóló megállapodást kötött. Ennek köszönhetően a kaposvári Elektroplast mellett a Videoton Holding számos tagvállalatánál, így pl. a VT Plastic-nál is visszaáll az 5 napos munkarend.



„Bizakodásra ad okot, hogy meghatározó tagvállalatainknál a munka visszatért a normális kerékvágásba. A rendelés-állomány a fogyasztási cikkek és az autóipar területén a 2009. február-márciusi mélyponthoz képest 20-25 százalékkal nőtt, de ez a legtöbb terméknél még mindig csak a „békeidők” (2008 tavasza) szintjének kétharmadát jelenti. Európai végpiacainkon a készletcsökkentési periódus befejeződött, de az értékesítés alacsony szinten maradt egyelőre. Az átmenetileg bevezetett 4 napos munkahét eredményeképpen cégcsoportunk el tudta kerülni a még jelentősebb munkaerő-leépítést.

Szomorúan kell megjegyeznem ugyanakkor, hogy a Videoton a mai napig nem érzékelt semmit a kormányzati munkahelymegőrző támogatások hatásából, az első pályázatot a közelmúltban tudta csak két vállalatunk benyújtani, de az 5-napos munkahétre való visszaállással ez a forma már nem vehető tovább igénybe. Megítélésünk szerint a rendszer nem hatékony a válság okozta problémák kezelésére. Egyfelől ugyanis a kis- és középvállalati körben a kormányzatnak nincs lehetősége a támogatott cégek valós rászorultságát és életben maradási esélyeit reálisan felmérni, másfelől a nagyvállalati körben az eseti alkuk csökkentik az átláthatóságot. A megoldást a normatív szabályozásban látnánk, ami elkerülhetővé teszi a korábbi évtizedekben folyamatosan elkövetett hibát, hogy a támogatások jelentős része kontraszelektív, azaz költségvetési pénzek segítségével életképtelen cégek szívták el az erőforrásokat: a tőkét, a képzett munkaerőt és a piacokat” – nyilatkozott Lakatos Péter, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója.

A csoport

A Videoton Holding Zrt. a legnagyobb magyar magántulajdonú ipari vállalatcsoport, amelynek Magyarországon kilenc, Bulgáriában és Ukrajnában egy telephelye van. Elsősorban a gyártási és gyártáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat, teljes körű megoldást kínál a gyártási, mérnöki és logisztikai szolgáltatások területén ipari vállalatok számára. A cégcsoport a legnagyobb magyar magántulajdonban lévő iparvállalat, a foglalkoztatottak száma alapján a nyolcadik legjelentősebb hazai társaság. Az úgynevezett szerződéses elektronikai gyártó kategóriában Európa ötödik legnagyobbika: saját adataik szerint az Európában gyártott minden személyautóban átlagosan három alkatrész a Videotonból származik.

-->

Videoton Lakatos Péter VT-Plastic Elektroplast
Kapcsolódó cikkek