Cégvilág

Zombi számítógépekkel támadnak vissza a spammerek

Az év első három hónapjában húsz százalékkal csökkent a világszerte kiküldött kéretlen levelek száma. Ugyanakkor a McAfee felmérése szerint a hackerek egyre több zombi számítógépet vetnek be a harcban.

Az első negyedéven komoly csapást mértek a spammerekre: a McAfee adatai szerint 20 százalékkal csökkent a kiküldött kéretlen levelek száma. Viszont ugyanebben az időszakban 12 millió számítógép került fel a zombi számítógépek listájára. Ezek azok a PC-k, amelyeket a spammerek kizárólag a kéretlen levelek kiküldésére használnak – jelenti az AFP.

"Úgy tűnik, a rosszfiúk kezdenek magukhoz térni a tavaly novemberi csapásból és újra felépítik a spamek küldésére szakosodott hálózatukat" – fogalmaz a vírusvédelemmel foglalkozó cég jelentése.

Míg tavaly átlagosan 153 milliárd kéretlen levél érkezett a világ postaládáiba, addig ez a szám márciusra 100 milliárdra csökkent. Ugyanakkor az Egyesült Államok átvette a vezető helyet a zombigépek száma tekintetében: a világon fellelhető összes fertőzött PC 18 százaléka a tengerentúlon található. A korábban első Kína a második helyre csúszott vissza 13,4 százalékkal. Tavaly még a top tízbe sem került be, most viszont a harmadik helyig jutott Ausztrália, amely a világ zombigépeinek 6,3 százalékával "büszkélkedhet".

Annak ellenére, hogy az úgynevezett botnet az egész világra kiterjed, a McAfee tapasztalatai szerint a spammerek elsősorban amerikai címekről szeretnek "bombázni", a teljes kéretlen levél állomány 35 százaléka innen indul el. A cég ebben felhívja a figyelmet arra, hogy a támadók egyre szívesebben telepednek legális és népszerű oldalakra. Erre példa, hogy csak márciusban több mint 800 új Koobface vírus verziót fedeztek fel, amelyek mindegyik a Facebookon keresztül támad.

botnet McAfee vírus zombi hacker Facebook PC spam
Kapcsolódó cikkek