Cégvilág

75 milliárdos beruházás indult Ferihegyen

Élő Haydn-zene és a repülőgép-hajtóművek folytonos zúgása közepette tegnap letették a Ferihegyi repülőtér új utasfogadó épületének (SkyCourt) alapkövét.

A SkyCourt a BUD Future névre keresztelt fejlesztési program központi eleme, a 2012-ig tartó teljes fejlesztés összértéke 261 millió euró (körülbelül 75 milliárd forint).

A másfél-két éves beruházás fővállalkozói üzletét – 200 millió eurós (kb. 56 milliárd forint) szerződés – a KÉSZ Kft. nyerte közbeszerzésen.

Egyelőre nem tudni, hogy kik elől halászta el az üzletet, a beruházó Budapest Airport (BA) későbbre ígért tájékoztatást. A BA minden vezetője hangsúlyozta: szinte kizárólag magyar alvállalkozók jutottak-jutnak így munkához, háromezer munkahely jön létre, az üzemeltetésre pedig további több száz. Az új csarnokot már a jövő év végén részlegesen forgalomba helyezik.

Értesülésünk szerint a beruházást részben azoknak a bankoknak és intézményi befektetőknek a hiteléből fizetik, amelyek tagjai a BA-t megvásárló konzorciumnak. Azt is megtudtuk, hogy az új csarnok elé építendő négycsillagos szálloda háromfordulós pályázatának második része a hónap legvégén lezárul, több nagy külföldi jelentkező is van.

Jost Lammers, a BA vezérigazgatója vázolta, hogy az új csarnok és a szálloda mellett a későbbiekben egy kereskedelmi-irodai projektet is indítanak, és – a Magyar Postával történt konzultáció után – hozzálátnak az árufuvarozó központ létesítéséhez. Emlékeztetett, hogy az éppen két éve birtokon belül került Hochtief Airport már eddig is több fontos bővítést, korszerűsítést hajtott végre Ferihegyen.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

BA SkyCourt BUD Future Ferihegy szálloda Budapest Airport csarnok KÉSZ Kft. Hochtief
Kapcsolódó cikkek