Cégvilág

A FIA pert indít a rivális Forma-1 terve miatt

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) beperli a Forma-1-es csapatokat tömörítő szervezetet (FOTA), mert az egy új, rivális sorozat beindítását tervezi.

A FIA pénteki közleménye szerint a csapatok - főképp a Ferrari istálló -, valamint a FOTA is számos jogszabályt sértene meg ezzel a lépéssel. A FIA szombaton hozta volna nyilvánosságra a jövő évi végleges rajtlistát, ám ezt most kénytelen elhalasztani, mivel megvárja az ügy végkimenetelét - írja a beol.hu az MTI alapján.

A FOTA csütörtök este Silverstone-ban jelentette be, hogy nem fogadja el a FIA feltételeit a jövő évi szabálymódosításokkal kapcsolatban, és párhuzamos bajnokság megszervezését fontolgatja. A FOTA tervei szerint az új bajnokság irányítása átlátható lesz, további résztvevőket fog vonzani, jobban odafigyel a szurkolók kívánságaira, beleértve az alacsonyabb jegyárakat a partnerek és a fontos részvényesek számára.

A FIA és a FOTA vezetői hónapok óta próbálnak egyezségre jutni a 2010-re tervezett költségvetési plafon bevezetésével kapcsolatban, amelynek lényege: nagyobb fejlesztési és technikai szabadságot kapnának azok az F1-es istállók, amelyek vállalnák, hogy nem költenek többet, mint a nemzetközi szövetség által meghatározott évi 45 millió euró.

A FOTA-t alkotó istállók - McLaren-Mercedes, BMW Sauber, Renault, Toyota, Brawn GP, Ferrari, Red Bull és Toro Rosso - azzal a feltétellel jelentkeztek a 2010-es bajnokságra, hogy megoldják a FIA-val a költségvetési vitát és rendezik a FOM-mal (Formula one management), Bernie Ecclestone cégével a közvetítési jogok kérdését. A Williams, a Force India és három új csapat (USF1, Campos és Manor) feltételek nélkül elfogadta a FIA javasolta szabályokat.

FOTA Forma-1 FIA
Kapcsolódó cikkek