Cégvilág

Durvul az áfaháború - Kényszerített élelmiszerár-csökkentés?

Bejelentést tett a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (Éfosz), mert a szervezet tapasztalatai szerint az üzletláncok visszaélnek „vevői erejükkel” a július elsejétől hatályos, ötszázalékos áfaemelés kapcsán – közölte Boródi Attila, az Éfosz ügyvezető elnöke.

A hálózatok – tartva a kereslet várható visszaesésétől – a fogyasztói árakat nem kívánják emelni, ezért a beszállítói árak négy-hat százalékos csökkentésére kényszerítik a cégeket. Így az áfanövelés többletterheit az élelmiszeriparral fizettetnék meg, a nyereségükből a fogyasztók érdekében semmit sem engednének – húzta alá Boródi Attila.

Az Éfosz számításai szerint a a beszállítói árak csökkentésével százmilliárd forintos nagyságrendű pluszkötelezettséget róna az iparágra. Ráadásul a üzletláncok felszólításai – tette hozzá Boródi Attila – fenyegetéseket is tartalmaznak arra az esetre, ha a beszállítók az árengedményeket nem vállalnák fel.

Az élelmiszer-hálózatok kilátásba helyezik, hogy a későbbi „választék-felülvizsgálatokkor” más árucikkekre cserélik azokat a termékeket, amelyek forgalma azért esik vissza, mert a beszállítók nem mérséklik átadási áraikat.

Önmagában semmi különös nincs abban, hogy a kereskedők egyes költségek növekedésekor – mint amilyennek a mostani áfaemelés is minősül – árváltoztatásokat kérnek a beszállítóktól – reagált Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Hozzátette: kereskedelmi szempontból az is ésszerű, hogy a vállalkozások nem kívánnak olyan termékeket forgalmazni, amelyeket a fogyasztók nem vesznek meg.

A gondot az okozná, ha az üzletláncok nem egyes árukat, hanem teljes cégeket akarnának kilistázni, de ilyen esetekről az OKSZ nem tud. Ettől függetlenül egyáltalán nem baj, ha a piaci helyzetet a megvizsgálja – fogalmazott a főtitkár.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

ÉFOSZ beszállító áfa GVH Országos Kereskedelmi Szövetség Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége élelmiszerlánc OKSZ árcsökkentés
Kapcsolódó cikkek