Cégvilág

Kaposvári "varázsbusz" Honoluluban - Fotók!

Honolulu, a Hawaii szigetek fővárosa a NABI világon egyedülálló kompozit autóbuszát teszteli.

A műanyag vázas, Kaposváron gyártott NABI Compobus 45 C LFW könnyebb, mint az Oahu Transit Services (OTS) közlekedési vállalat hagyományos buszai, több utast tud szállítani és ellenáll a korróziónak, amely a csendes-óceáni USA tagállam esetében igen fontos probléma, tekintettel a sós, párás tengeri levegőre.

Mufi Hanneman, Honolulu polgármestere személyesen mutatta be a magyar buszt a város lakóinak. Elmondta, hogy mivel jó kapcsolatuk van Los Angeles városával, Antonio Villaraigosa, L.A. polgármestere maga hívta fel a figyelmét a különleges, hazánkban gyártott autóbuszra. A NABI buszaiból Kaliforniában már több száz szolgál, az utasok és a közlekedési vállalat megelégedésére.

Az anyaga miatt "gördülő szörfdeszka" és "varázsbusz" névvel emlegetett jármű a teszteken jól teljesített, így elképzelhető hogy Honolulu is NABI buszokat rendel. Honoluluban egyébként már van hagyománya a magyar autóbuszoknak, hiszen 1984-ben az Egyesült Államokban akkoriban újdonságnak számító csuklósbuszokat vásárolt a város. Az Ikarus 286-osok másfél évtizedig közlekedtek.

Honolulu, Barack Obama szülővárosa, egyike azon amerikai városoknak, amelyek fokozottan érdeklődnek az újfajta, - kizárólag a NABI kaposvári üzemében gyártott - kompozit vázszerkezettel készülő autóbuszok iránt. A NABI autóbuszok tengerentúli sikere kedvező hatással lehet a magyarországi munkahelyekre is. A tavasszal bejelentett Obama-csomag a tömegközlekedés fejlesztését komoly erőforrásokkal támogatja, így a Budapesten és Kaposváron is üzemet működtető NABI az amerikai igények függvényében adott esetben bővítheti kapacitását, és vele együtt akár a foglalkoztatottak számát is.

Honolulu közlekedési vállalat autóbusz kompozit busz Kaposvár Nabi
Kapcsolódó cikkek