Cégvilág

Lemondott a Bors megszerzéséről a Ringier – A GVH megszünteti eljárását

A Ringier Kiadói Kft. elállt a Bors című napilapot kiadó Híd Rádió Zrt. megvásárlásától, a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) beadott fúziós kérelmét pedig visszavonta.

A Blikk című bulvárlapot kiadó Ringier Kft. tegnap visszavonta a GVH-hoz 2008 novemberében beadott összefonódási kérelmét, amelyben a versenyhatóság engedélyét kérte a Bors című napilapot kiadó Híd Rádió Zrt. részvényeinek 100 százalékának megvásárlásához. A lefolytatta az ügyben a vizsgálatot.

Előzetes álláspontjában a versenyhatóság jelezte, hogy a Híd Rádió Zrt. feletti irányítás megszerzése esetén a Ringier-csoport erőfölényes helyzetbe kerülne a bulvár napilapok piacán, ezért a kérelmezett összefonódást nem kívánja engedélyezni.

Az ügyben az első tárgyalást 2009. június 17-én tartotta a GVH döntés akkor nem született. A következő tárgyalásra 2009. június 29-én került volna sor. A Ringier Kiadói Kft. azonban 2009. június 25-én jelezte a GVH-nak, hogy összefonódási kérelmét visszavonja, mert mégsem kívánja megszerezni a Híd Rádió Zrt. feletti irányítást. A versenyhatóság emiatt az eljárást megszünteti.

A fúzió vizsgálata során a GVH előzetes álláspontjában megállapította, hogy a Ringier-csoportnak a bulvár napilapok piacán 73,2, a Híd Rádió Zrt-nek a Bors révén 21,2 százalékos részesedése van. Ilyen magas együttes részesedésnél csak speciális esetben nem alakulhat ki erőfölény

fúzió eljárás Ringier kiadó GVH Bors erőfölény
Kapcsolódó cikkek