Cégvilág

Megújul a Dunamenti Erőmű

Csütörtökön 220 millió eurós beruházás indult a Dunamenti Erőműben, közben már folyik az újabb projekt előkészítése.

GDF Suez csoporthoz tartozó Dunamenti Erőmű a hazai beépített kapacitás közel egyötödét kitevő villamos és hőszolgáltatási teljesítményével Magyarország egyik legnagyobb erőmve. Szabályozó képességével jelentős szerepet vállal a magyarországi villamosenergia-rendszer ellátás biztonságában. Az erőmű hat 215 MW gőzturbina egységgel és két másik kombinált ciklusú és kapcsolt energiatermelés egységgel rendelkezik – teljes kapacitása 1 736 MW.

A Dunamenti Erőmű 2008-ban 3 177 GWh villamos energiát értékesített, ezzel a magyarországi villamosenergia-eladás 8,4 százalékát biztosította. Összhangban a társaságcsoport környezeti politikájával, az elmúlt években számos korszersítés valósult meg, melyek eredményeként az erőmű környezetterhelő-anyag kibocsátása 2002-től folyamatosan az előírt határérték alatt maradt, teljes mértékben megfelelve az egyre szigorodó hazai és az EU-s előírásoknak.

A társaság által az elmúlt években a környezet megóvása érdekében tett erőfeszítések elismeréseként Százhalombatta 2004-ben a Dunamenti Erőmnek ítélte a város Környezetvédelmi Díját. Az erőmű hat meglévő F-blokkja közül az egyiket kombinált ciklusú gáztüzelés egységgé alakítja át, amelynek eredményeként a blokk jelenlegi 215 megawattos teljesítménye 400 megawattra nő, 36 százalékos hatásfoka pedig 57 százalékra emelkedik.

A fejlesztés során a legjobb elérhető technológiát építik be, amely egységnyi villamos energia előállításakor a korábbinál kisebb környezeti kibocsátást eredményez. A Dunamenti Erőmű fejlesztései a tervek szerint a G4 projekttel folytatódnak, amelynek üzembe helyezését hasonló mérték és minőség kapacitásbővítéssel, 2012-re tervezik. A két fejlesztés eredményeként az erőm jelenlegi 1736 megawattos beépített kapacitása jelentősen nem változik, azonban az erőm környezeti hatása nagymértékben csökken.

A G3 projekt esetében – stabil munkahelymegtartó képessége mellett – egyedülállónak mondható az a tény is, hogy a jelen gazdasági helyzetben Magyarországon kevés ehhez fogható mérték beruházás indul. A fejlesztés saját forrásból, állami támogatás és banki bevonása nélkül valósul meg. A Dunamenti Erőm a G3 Projekt megvalósításával párhuzamosan lebontja termelésből kivont, elavult blokkjait, annak ellenére, hogy hazánkban ma még nem kötelező a termelésből kivont üzemek, berendezések – egyébként igen jelentős költséggel járó – bontása. A Dunamenti így hosszútávon jelentkező környezetvédelmi, egészségügyi és biztonságtechnikai kockázatok lehetőségét előzi meg.

Bontás

A bontás projekt nagyságrendjét és horderejét tekintve is egyedülálló ma Magyarországon, és nagy jelentőséggel bír Százhalombatta életében. Megvalósításának minden fázisában maximális elsőbbséget élveznek a környezetvédelmi és biztonságtechnikai szempontok.



További részletek a beruházásról a VG pénteki számában.

-->

GDF Suez Dunamenti Erőmű
Kapcsolódó cikkek