Cégvilág

Miért akarnak ománi befektetők rizst termelni nálunk?

Rizst termesztetne Magyarországon, így Békés megyében is Omán. Az Arab-félsziget délkeleti részén található ország távol-keleti importját váltaná ki az üzlettel, s a termékért cserébe gázzal fizetne Magyarországnak.

Ománi érdeklődők néhány hónapja keresték meg hazánkat azzal az elképzeléssel, amely szerint szakmai befektetőként 15 ezer hektáron rizst termesztetnének Magyarországon.

Az arab ország elsősorban távol-keleti importját váltaná ki az üzlettel, hiszen — a kiszivárgott információk szerint — a magyar terméket kedvezőbb minőségűnek és az élelmiszer-biztonság szempontjából is jobbnak tartják – írja a beol.hu.

A projektben kulcsszerep juthatna Csárdaszállásnak. A rizstermesztés északi határa a Szarvas—Csárdaszállás—Köröstarcsa hosszúsági fok közelében húzódik.

A vonal felett már nemigen lehet a növényt eredményesen nevelni, de a megyei rizs nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét. Magyarországon idén mintegy 3000 hektáron vetettek rizst, a termelőterületek csaknem fele, 1400—1500 hektár megyénkben, Csárdaszálláson, Köröstarcsán, Békésen és Szarvason található.


Nagyobb térképre váltás

Ahhoz, hogy az ötletből valóság legyen, rengeteg szakmai problémát kell megoldani — fogalmazott dr. Farkas János. A Csárdaszállási Agrár Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta, hogy elsősorban a földhasználati jogokat szabályozó viszonyokat kellene megújítani. Több más változtatás után a folyamat végén válaszra vár az a kérdés is, hogy miként lesz a termelőknek valódi, kézzel fogható hasznuk abból, ha Omán gázzal fizet a rizsért, hiszen egyetlen mezőgazdasági nagyüzem sem tud mit kezdeni a tartályos gázzal.

élelmiszer-biztonság Omén rizs gáz Csárdaszállás befektető projekt
Kapcsolódó cikkek