Ukrajna ki tudja fizetni a májusban importált gáz árát a június 7-i határidőre, jelentette ki Jurij Prodan ukrán energia és üzemanyag miniszter újságírók előtt, a kabinetülés után. A vevő Naftogaz Ukrajininek minden tárgyhót követően egy héten belül kell átutalnia a pénzt az eladó Gazprom Exportnak, amely most körülbelül 650 dollárt vár a mintegy 2,4 milliárd gázért a független kijevi Energiakutató Központ becslése szerint.

A Naftogaz vezérigazgatója, Oleg Dubina kedden ismét Moszkvában tárgyalt az ügyről Alekszej Millerrel, a Gazprom első emberével. A téma a májusi fizetés mellett az ukrajnai gáztárolók feltöltése volt. „Ha Ukrajna nem fizeti ki az átvett gáz teljes árát időre, akkor – a januári gázválságot lezáró megállapodás szerint – a következő tételekért már előre kell fizetnie”, emlékeztetett a megbeszélés utáni közleményében Miller. Egyben valószínűsítette, hogy ez esetben csökkenhet is a továbbiakban az Ukrajnának küldött gáz mennyisége.

Tegnap Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök Millernél keményebben fogalmazott: ha Ukrajna nem fizeti ki időre a teljes összeget, júniustól július elejéig leállhat Oroszorország teljes ukrajnai gázszállítása. Természetesen ez az Ukrajnán keresztüli európai tranzit befagyasztásával is jár. Emlékezetes, hogy Oroszország a múlt pénteki orosz-EU csúcson felszólította az Európai Uniót, hogy ha gázbiztonságot akar, segítsen be Ukrajnának, gázszámlája kifizetésében.