Cégvilág

Aktívabb érdekképviseletre készül a mérnöki kamara

A jövőben aktívabban kíván részt venni a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) a közéletben, ugyanis a köztestület célja az, hogy a nemzetgazdaság, valamint a társadalom számára fontos beruházásokban a véleményük megkérdezése nélkül ne születhessen döntés – mondta el Barsiné Pataky Etelka, a kamara május közepén megválasztott elnöke pénteken, egy budapesti bemutatkozó háttérbeszélgetésen.

A kamara a műszaki szemlélet erőteljesebb megjelenítését szeretné elősegíteni, mert közös érdek, hogy ne legyen ennyi felesleges, félresikerült és nehezen értelmezhető építkezés. Nagy probléma, hogy a különböző beruházásoknál egyre inkább terjed az a gyakorlat, miszerint a beruházó a kivitelezőkre bízza a terveztetést is, így a mérnöki tevékenység nem tudja végigkísérni a teljes folyamatot. A tapasztalat az, hogy a jó minőségű terveket sokszor megspórolják egy beruházás kivitelezésekor. Célszerűbb lenne, ha a beruházó készíttetné el a műszaki terveket, és ahhoz keresne kivitelezőt.

Elhangzott: a mérnöki teljesítmény és szaktudás egyre jobban felértékelődik Európában, ráadásul a szolgáltatások szabad áramlásával a magyar szakemberek és vállalkozásaik versenyképességének elmaradottsága szembetűnő lehet a tőkehiány és a kedvezőtlen működés miatt. A mérnöki irodák fejlődését az is gátolja, hogy a körbetartozások miatt általában a sor végén vannak, így csak a legszükségesebb beszerzésekre költenek. Nagy probléma lehet a hazai beszállítók számára, hogy a külföldi tervezők elsősorban a saját országbeli termékekhez nyúlnak szívesen, specifikusan azokra készíti a terveket.

A mérnökök munkaeszköze a szabvány, melyekhez még a Szabványügyi Testület honlapján is korlátozott a hozzáférés, azonban ezen változtatni kell – hangsúlyozta Barsiné Pataki Etelka. A kamara elnöke szerint a szabványügyi szervezeteket forrással kellene ellátni, így a szabványok hozzáférhetővé válhatnának.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv megvalósításáról elhangzott, hogy megfelelő építésügy nélkül az itt lévő forrásokat nem lehet megfelelően elkölteni. A második, gyorsító csomagban elfogadott jogszabályok átláthatatlanok, követhetetlenek, nem készültek hozzá hatástanulmányok – véli a vezető.

barsiné pataky etelka építés új magyarország fejlesztési terv magyar mérnöki kamara szabvány
Kapcsolódó cikkek