Cégvilág

Az UD Zrt. ügybe bukott bele Laborc Sándor?

Az UD Zrt. ügy miatt lemondott a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója. Laborc Sándor másfél évet töltött ezen a poszton, de már kinevezése is botrányokat szült.

Egyelőre úgy néz ki, a szocialisták jöhetnek ki rosszabbul az UD Zrt. ügy fejleményeiből. Tegnap ugyanis lemondott a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója, Laborc Sándor dandártábornok, amit szeptember 1-jei hatállyal el is fogadott Bajnai Gordon miniszterelnök. Laborc utódját villámgyorsan megtalálta a kormány Balajti László dandártábornok, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat jelenlegi főigazgatójának személyében.



Az NBH közleménye szerint a főigazgató azzal indokolta döntését, hogy „olyan anomáliákat érzékelt az UD Zrt. ügyében folyó vizsgálat kezelésében a nyomozóhatóság, illetve az ügyészi szervek részéről, amelyek a feljelentés pontjainak nagyobbik részében a nyomozás megszüntetéséhez vezettek, és ez nem teszi számára lehetővé, hogy a jövőben teljes értékű munkát folytasson”.

Bajnai Gordon mindezt köszönettel nyugtázta, majd felidézte, hogy az NBH egy sor feladat megoldásában – így legutóbb az úgynevezett Magyarok Nyilai csoport felfedésében – eredményes munkát végzett. Ez a magyarázat akkor lenne rendben, ha az UD-ügyet megoldották volna, ám éppen Laborc Sándor vallott kudarcot ebben, így valószínűleg soha nem fogjuk megtudni az igazságot. Ő tette az ügyet elindító feljelentést a rendőrségen 2008. szeptemberében, aminek nyomán a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) házkutatást tartott hat helyszínen, ahol szervereket, adathordozókat foglaltak le.

Az NNI magántitok jogosulatlan megismerése, államtitoksértés és számítógépes rendszer feltörése miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. Ezen bűncselekmények vonatkozásában azonban 2009 nyarán megszüntették a nyomozást. Így az ügyben most az egyedüli gyanúsított Szilvásy György korábbi titkosszolgálati miniszter, akit személyes adatok megsértésével vádolnak.

Holott éppen ő fogalmazott úgy, hogy az UD Zrt árnyék-titkosszolgálatot működtetett. Az ügyészség Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának felfüggesztését is kérte, hogy az MDF elnöke, valamint a párt egykori frakciójának vezetője számot adhasson a megfigyelési botrányban játszott szerepéről. (Az ügy miatt nem indult az MDF elnökválasztásán Almássy Kornél).

Már Laborc Sándor kinevezése is botrányosra sikeredett, hiszen 2007 novemberében több napilap is arról írt, hogy nemzetbiztonsági szakértők kockázatosnak tartják a moszkvai rendőrtiszti főiskola állambiztonsági szakán (vagyis a KGB-egyetemet) végző szakember kinevezését. Szilvásy György szerint viszont szakmailag semmilyen kifogás nem merült fel, ezért továbbra is őt jelölte az NBH élére.

A miniszter döntésén nem változtatott az sem, hogy az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága öt szocialista igen, öt ellenzéki nem és az SZDSZ tartózkodása mellett nem támogatta Laborc Sándor kinevezését. A főigazgató-jelölt C típusú nemzetbiztonsági átvilágítása viszont nem állapított meg kockázatot, így 2007 decemberében Gyurcsány Ferenc kormányfő kinevezte főigazgatónak. Tiltakozásul a Fidesz és a KDNP a továbbiakban nem vett részt a bizottság ülésein.

Fidesz: Laborc nem a nemzetnek, hanem az MSZP-nek dolgozott

„Akkora volt a különbség a Nemzetbiztonsági Hivatal és a rendőrség, valamint az ügyészség álláspontja között az UD Zrt ügyében, hogy Laborc Sándor nem tehetett mást, mint hogy lemond” – mondta Tóth Károly, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista alelnöke. Hozzátette: az NBH működése jellemzően a nyílt nyomozási szakasz megkezdéséig tart, így a nyilvánosság előtt értelemszerűen már nincs sok lehetősége álláspontjának alátámasztására.

A Fidesz szerint viszont Laborc Sándor pártpolitikai célokra használta a szolgálatokat, és csak idő kérdése, mikor hallgathatják ki gyanúsítottként az UD Zrt.-hez kapcsolódó ügyben. „Helyzete tarthatatlanná vált, mivel a hivatal által kezdeményezett nyomozásokat elutasították, a korábbi főnökét, Szilvásy Györgyöt pedig gyanúsítottként hallgatták ki” – magyarázta Demeter Ervin. Az ellenzéki képviselő szerint Laborc Sándort ugyanabban, a jogosulatlan adatkezelésről szóló ügyben hallgathatják ki, mint amelyikben meggyanúsították Szilvásy Györgyöt.

Balajti is Szilvásy embere?
Laborc Sándor NBH-főigazgató és utóda, Balajti László, a Nemzetbiztonság Szakszolgálat (NBSZ) eddigi vezetőjének pályája több ponton érintkezik. Mindketten Szilvásy György korábbi titokminiszter javaslatára nyerték el posztjukat, még 2007-ben. Az ellenzék Laborcot és Balajtit is úgy emlegette, mint Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök, illetve Szilvásy György politikai bizalmasait. Emellett Balajti László szintén gyakran szerepelt az UD Zrt-vel kapcsolatos sajtóhírekben. A lehallgatásokat végző szakszolgálat főigazgatójaként 2008 szeptemberében közölte, az NBSZ jogi lépéseket tesz azokkal szemben, akik hamisan vádaskodnak az adatgyűjtési ügyben.

bukás ud zrt Laborc
Kapcsolódó cikkek