Cégvilág

Hamarosan ránk is lecsap az új influenza! Halálozás is lehet

Őszre érheti el hazánkat az új A(H1N1) influenzavírus által okozott világjárvány. Becsléseik szerint egy időben a munkavállalók egynegyede, egyötöde hiányozhat a munkahelyéről. Gyártják a védőoltást.

Egy 10-15 hétig tartó pandémia során 1,5–3,5 millióan betegszenek meg az összes lakosság körében. A halálesetek aránya várhatóan magasabb lesz, mint a szezonális influenzajárványoknál.

A szakorvos szerint létfontosságú lenne, ha a cégek is elkészítenék pandémiás terveiket, hiszen a nagyobb közösségekben történő fertőzés megsokszorozódik, gátolja a termelőmunkát, romolhat a szolgáltatások színvonala.

A betegség megelőzésére szolgáló oltóanyagot gyártó Omninvest-nél megkezdődött a specifikus vakcina gyártása megkezdődött. A hatóságok hamarosan döntenek a védekezéshez szükséges mennyiségről is. Először a hazai igényeknek megfelelő készletet állítják elő, ezt követően szolgálják ki a külföldi partnereiket.

A legyártott oltóanyagot az EKI-ben tárolják majd. A cég technológiájával egyébként inaktivált teljes vírust tartalmazó oltóanyagot állítanak elő, szemben más gyártókkal, amelyek a vírusok bizonyos részeit helyezik el a vakcináikban.

védőoltás gyártás új influenza
Kapcsolódó cikkek