Cégvilág

Három év múlva foci-eb! Hogy állnak a rendezők?

Mint köztudott, az UEFA végrehajtó bizottsága Lengyelországnak és Ukrajnának ítélte a 2012-es futball-eb rendezési jogát. Lengyelországban már javában folyik a stadionok építése és korszerűsítése, miközben Ukrajnában a súlyos pénzügyi gondok miatt veszélybe kerülhet az esemény megrendezése.

Lengyelország jól áll

Poznań az Euro 2012 labdarúgó- bajnokságra 2,8 milliárd zloty (175 milliárd forint) kiadást tervez, de ez az összeg valószínűleg még emelkedni fog. A város vezetői az UEFA által megkövetelt listát számos beruházással kívánják kibővíteni. Maga a stadion 612 millió zloty ( 38,25 milliárd forint) költséget jelent. Az UEFA által összeállított úgynevezett Master Plan csupán egy része annak, amit a város meg akar valósítani a három év múlva megrendezendő eseményre: együttesen 25 jelentős beruházás vár kivitelezésre. A pénzügyi források több éves tervben kerültek biztosításra. Egy részük európai alapokból származik, másik részük pedig a központi költségvetésből – számol be a Lengyel Gazdaság című kiadvány.

A beruházások egy része a magán- és a együttműködésének eredményeként valósulnak meg. A legfontosabb természetesen az Európa-Bajnokság arénáinak megépítése lesz. Az összes létesítmény közül a leghamarabb a Poznani Városi Stadion készül el, már 2010 év közepén. A teljesen fedett stadion 46,5 ezer néző befogadására lesz alkalmas. A város vezetői a reprezentatívnak számító létesítményük korszerűsítését már 2003-ban megkezdték, amikor még senki nem gondolt az Európa Labdarúgó-bajnokság szervezésére.

A 2008. évi, Ausztriában és Svájcban rendezett Európa-bajnokság bebizonyította, hogy a legjobban a vasúti közlekedésre lehet alapozni. Poznań nagyon jó vasúti összeköttetéssel rendelkezik Berlin, és Varsó felé, valamint a Poznań - Gdańsk és a Poznań - Wrocław vonalakon. Az Oderán túli futballrajongók számára nem okoz problémát Nagy-Lengyelország fővárosának, Poznańnak a gyorsforgalmi utakon vagy autópályákon való megközelítése sem. 2011 végéig ugyanis átadják a közlekedésnek az A2 autópálya 104 kilométeres szakaszát Nowy Tomyœl és a német határ között.

A kiadvány szerint a mai bajnokságok nem képzelhetők el a drukkerek kényelmének biztosítása nélkül - ahogyan azt Ausztria és Svájc példája is bizonyította. A szurkolók rendelkezésére bocsátott övezetek biztosítása nagy kihívást jelent Poznańban. Nagy-Lengyelország (Wielkopolska) fővárosában ilyen övezet létrehozása a Poznani Nemzetközi Vásár (MTP) területén lehetséges. Átlagosan egy ilyen helyen 70 ezer személy tartózkodik.

Poznań szállodabázisa már majdnem rendelkezésre áll. 2008-ban és 2009-ben Nagy-Lengyelország (Wielkopolska) fővárosában négy új, négy- és ötcsillagos szállodát nyitottak meg. Poznań a közös szállodabázisra vonatkozóan már aláírta a szándéknyilatkozatokat Wrocław és Bydgoszcz városokkal. A legközelebbi három évben Nagy-Lengyelország fővárosában további tízegynéhány szálloda nyílik meg, ezen belül egy ötcsillagos és hét négycsillagos. 

Aláírták a szerződést a Nemzeti Stadion építéséről Varsóban 

Az Alpine-PBG SA (Rt.) - Hydrobudowa Polska SA (Rt.) Konzorcium kötelezettséget vállalt arra, hogy a Nemzeti Stadiont átadja a munkák megkezdésétől számított 24 hónap alatt. A szerződés értéke 1,252 milliárd zloty (78,25 milliárd forint). A szerződés feltételeinek megfelelően a stadion, amely az Euro 2012 Labdarúgó Európa Kupa fő arénája lesz, egy évvel a bajnokság megkezdése előtt, azaz 2011 májusában készül el. Az Euro 2012 előkészületeivel kapcsolatos, de különösen a stadionok építésével összefüggő munkák az előzetes ütemterveknek megfelelően haladnak.

A Nemzeti Stadion a régi helyén épül fel és az Euro 2012 legnagyobb létesítménye lesz. Varsóban, az új stadionban tervezik többek között a bajnokságot megnyitó meccs, egy negyeddöntős és egy elődöntős meccs megrendezését. A tribün két gyűrűjén - az alsón és a felsőn - 55 ezer ülőhely kerül kialakításra. A tribünökön kívül számos kereskedelmi felület jön létre (éttermek, kiállító és konferenciatermek, irodák - többek között a sportszervezetek részére - VIP és szurkolói klubok, a Sport Múzeuma, üzletek a szurkolók számára, fitnesz club, rehabilitációs központ stb.)

Ukrajnában aggódnak 

A társrendezőnél merőben más e helyzet: a súlyos pénzügyi gondok miatt veszélybe kerülhet a 2012-es Európa-Bajnokság megrendezése - jelentette ki az ukrán államfő júniusban. Viktor Juscsenko szerint az idénre tervezett 239 millió eurónyi (67 milliárd forint) beruházások csupán tizede valósult meg az első hat hónapban. Az államfő szerint a kormány megszorító intézkedései miatt vontatottan haladnak többek között a közlekedési beruházások is.

Az ukrán gazdaságnak komoly visszaeséssel kell számolnia idén, így Juscsenko attól tart, hogy Ukrajna nem tudja felmutatni a szükséges beruházásokat az UEFA (Európai Labdarúgó Szövetség) küldöttségének soron következő, novemberben esedékes terepszemléjén.

Uktajnában jelenleg kizárólag a kijevi aréna felel meg az elvárásoknak, a sportág elöljárói a lvovi, a donyecki, valamint a harkovi stadionokkal kapcsolatban várnak jelentős előrelépést.

euro 2012 Ukrajna Lengyelország UEFA Poznan foci EB Juscsenko
Kapcsolódó cikkek