Cégvilág

Indul a verseny a MEH főigazgatói székéért

Az első találgatások szerint Kaderják Péter, Felsmann Balázs, Motos Zoltán, Gordos Péter és Oláh Lajos lehet a hirtelen nyugdíjba vonuló Horváth J. Ferenc, a Magyar Energia Hivatal (MEH) megüresedett főigazgatói székének várományosa. Pályázat lesz.

"Elege lett”, mondják a Horváth J. Ferenc köreibe tartozók, magyarázatot keresvén az energiahivatal főigazgatójának szerdán bejelentett távozására. A MEH vezetésének igazodó képességét állítólag alaposan próbára tehette a felügyelő tárca élén viszonylag rövid idő alatt történt, négy változás.

Rendre olyan döntéseket kellett sajátként, sőt, hozzá szakmai magyarázatot is keresve közzétenni, amelyek mögött valójában nem a hivatal saját megfontolásai álltak, hanem politikai akarat. Igaz, már akkor is tudja az energiahivatal elnöke, hogy milyen lapokat osztottak neki, amikor beül a székébe. Csak azt nem, hogy utána még négyszer újraosztják a lapokat.

Találgatók az EMFESZ tulajdonosváltásának gyors jóváhagyásában látják Horváth J. Ferenc gyors távozásának okát, de gondolhatunk a piacilag indokolttól politikai okokból rendre eltérített energiaárakra, vagy éppen az áramfogyasztóknak visszafizetendő összeg egy részének kompenzációs alapba helyeztetésére is. Hihetőbb, hogy nem a fentiek valamelyike, hanem az esetek felgyülemlése miatt telt be végképp a pohár. Ám még így is nyitott, hogy menni akart Horváth J. Ferenc, vagy mennie kellett. Mi történhetett, hogy már csak két hónapja volt hatéves megbízatása lejártáig, és nem várta ki.



Kaderják Péternek nem lenne új a szék, feltesszük, bele is ülne. Megválasztásának esélyeit azonban rontja, hogy ugyanabból a székből éppen a szocialista vezetésű kormány távolította el. Kérdés persze, hogy a jelölt politikai hovatartozásának milyen súlya lesz a majdani pályázatok elbírálásakor, de jó eséllyel meghatározó.

Ugyanez nehezítheti meg Felsmann Balázs volt energetikai államtitkár számára is, hogy kipróbálja magát MEH főigazgatóként. Talán szintén elvállalná a feladatot, de őt a szabaddemokraták egyik vezetőjéhez, Kóka Jánoshoz kötődőnek tekintik.

Matos Zoltánnak szakmai körökben sok esélyt adnak, bár nincs államigazgatási gyakorlata. Közgazdász, valamikori Rajk kollégista, az E.Onnál is volt igazgatósági tag.

Gordos Péter olyan helyről érkezne, ahol a jelenlegi vezetéstől kapott bizalmat: a KHEM energetikai államtitkára. Néhány hónapra szóló megbízatását cserélhetné hatévesre, ahogyan minisztériumi államtitkár kollégája, Oláh Lajos is.

Horváth J. Ferenc Felsmann Balázs Gordos Péter Kaderják Péter Oláh Lajos Matos Zoltán
Kapcsolódó cikkek