Cégvilág

Influenza-vakcinákat, gyorsan! - Aggódik a WHO

Az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMEA) felgyorsítja a H1N1 vírus elleni védőoltások engedélyeztetési eljárását. A WHO influenzáért felelős vezetője arra figyelmeztetett: veszélyes lehet a nem kellően tesztelt vakcinák használata.

Az EMEA közlése szerint Nagy-Britannia, Görögország, Franciaország és Svédország azonnal bevetheti az influenza elleni oltásokat, amint az megkapja a szükséges engedélyeket – ez akár hetek múlva megtörténhet.

Ugyanakkor egy az AP-nek adott interjúban Keiji Fukuda, a WHO influenza elleni védekezésért felelős vezetője arra figyelmeztetett: veszélyes lehet, a nem megfelelően tesztelt vakcinák használata. A tisztviselő nyíltan nem kritizálta a gyorsított eljárás mellett döntő európai országokat.

Mivel az influenza elleni oltást negyven éve használják, egyes szakértők szerint a H1N1 elleni vakcina esetében nincs szükség hosszadalmas tesztelésre. Az európai illetékesek azonban nem ismerik a most létrehozott szer mellékhatásait, amelyekre csak az oltás tömeges beadását követően derül fény. Ennek ellenére úgy vélik, megéri a kockázat.

Az EMEA szóvivőjének megfogalmazása szerint a helyzet "korántsem ideális", mint mondta, az intézménynek mindent meg kell tennie, hogy az oltás még a téli influenza szezon kezdete előtt rendelkezésre álljon. A gyorsítás érdekében az egészségügyi hatóság egyes cégek számára engedélyezi, hogy tömegesen végzett előzetes tesztelés nélkül vezessék be a készítményt. Ráadásul sem a EMEA, sem a gyógyszergyártók nem határozták meg, melyek azok a tesztek, amelyeket mindenképpen el kell végezni a gyártás során.

Az amerikai kormány ennél óvatosabban jár el: több százezer önkéntest várnak az injekció ellenőrzésére. Sajnos az európai országok egy része nem tudja majd hasznosítani Washington adatait, mivel például Nagy-Britanniában már augusztusban, az eredmények megérkezése előtt megkezdik az oltást.

Az elmúlt 24 órában Magyarországon 39 influenza A(H1N1) gyanús beteg mintájának a vizsgálatát végezte az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ. Hat betegnél igazoltak új influenzavírus által okozott megbetegedést. Mind a 6 beteg kielégítő állapotban van.

EMEA vakcina influenza oltás WHO teszt
Kapcsolódó cikkek