Cégvilág

ORTT: itt a vége! 75 milliót bukhat a TV2?

Úgy tűnik, az ORTT megtalálta a módját, hogyan tudja hatékonyan befolyásolni a tv csatornák műsorainak tartalmát - legutóbb a TV2-t ítélte 12 órás műsorszünetre Joshi Bharat műsora miatt. A félnapos elsötétítés akár hetvenöt millió forintnyi bevételkiesést is jelenthet.

Az ORTT testületének tagja, Szalai Annamária a Borsnak elmondta, hogy a csatornáknak sajnos nem elég, ha kilátásba helyezik a lehetséges büntetést: „Egy megbeszélés nem alkalmas a problémák megoldására... Bízom benne, hogy a televíziók az őszi műsortervüket úgy alakítják, hogy az ne ütközzön jogszabályba.”  - idézi a lapot a NANA.

Az Országos Rádió és Televízió Testület a korábbi szabályszegések alkalmával nem alkalmazott ilyen fajsúlyú szankcionálást.

A fenyegetések azonban kevésnek bizonyultak - állítják a hatóság tagjai -, hiszen mostanra egyre kevésbé tudták befolyásolni a műsorok tartalmát. Egy ötmilliós büntetés pedig szinte semmi ahhoz képest, amennyit egy nézettebb show hoz a konyhára. Ezt a bírságot inkább vállalták a csatornák - cserébe pedig azt és akkor adhattak, amit akartak.

A TV2-t már korábban is sújtotta büntetéssel a testület: áprilisban a Hal a Tortán című gasztronómia műsor miatt kétszer 5,5 millió forintot kellett kifizetnie a csatornának.

Az összesen 11 millió forintot a közismert pornóproducer miatt kellett kiszámolnia a vezetőségnek: a 12-es korhatár karikával ellátott műsorban Kovi meztelen női testen tálalta a vacsorát, valamint az asztalul szolgáló színésznőt többször is megalázták.

A Nagy Feró trágárkodásával záruló rész miatt szintén fizetniük kellett. Az ORTT szerint az effajta tartalmú műsorok kizárólag 16-os korhatár karikával kerülhettek volna a képernyőre.

Joshi miatt akár hetvenöt milliót is veszíthet a TV2!

Joshi Bharat pedofíliát és gyermekmolesztálást boncolgató műsora is a délutáni műsorsávban kapott helyet, amikoris a gyerekek könnyedén szem és fültanúi lehetnek a beszélgetésnek, mi több, a statisztikák szerint a talk-show a 18 év alattiak körében a legnépszerűbb.

Az ORTT szabadkezet kapott a szankcionálást tekintve, s ők a súlyosabb büntetést rótták ki: nem ötmillióra büntették meg a csatornát, hanem 12 órára megtiltották a műsorszórást, amely akár hetvenöt millió forintnyi bevételkiesést is jelenthet.

TV2 RTL Joshi ORTT büntetés
Kapcsolódó cikkek