Cégvilág

"Sexy Space" - Itt az első zombi telefonhálózat

A PC-k esetében már jól ismertek az úgy nevezett zombi hálózatok – olyan számítógépek, amelyek fölött átvették a vírusok az irányítást. A Symantec most felfedezte az első botnetet, amely mobiltelefonokat érint.

A botnet lényege, hogy a kártevők által megfertőzött eszközök hálózatot alkotnak és zombiként gyakorlatilag csak a malware utasításait követik. A mobiltelefonokat eddig elkerülték az ilyen hatékonyan terjedő vírusok, most azonban a Symantec azonosította az első, telefonokból álló botnetet – írja a NewScientist.

A vírusirtókra szakosodott vállalat szerint a Sexy Space szoftver alkothatja az első telefon-zombi hálózatot. "A very sexy girl, try it now" – üzeni a kártevő egy link kíséretében. A hivatkozásra kattintva egy program települ a telefonra, amely azután a készülék memóriájában található számokra küldi tovább az üzenetet. Ez önmagában csak egy jól terjedő vírust jelentene, a Symantec szerint azonban valódi botnetről van szó, azaz a fertőzött telefonokat egy központi szerver irányítja.

A SecureWorks szakértője szerint a kategóriában gyengének számít a Sexy Space, ugyanakkor új fejleményt jelent a mobiltelefonos kártevők világában. A mobilok megtámadása új biztonsági fenyegetést jelent: kellő mennyiségű sms küldésével a hálózatot le lehet bénítani, sőt, a fertőzött mobilok segítségével akár cégek biztonsági rendszerébe is be lehet törni.

botnet Symantec vírus malware kórokozó mobil telefon
Kapcsolódó cikkek