Cégvilág

Sláger, Danubius: hogyan tovább? Indulhat a verseny!

A startpisztoly eldördült; kiírta tegnapi ülésén a két országos kereskedelmi rádiófrekvencia jogosultságának megszerzésére vonatkozó pályázatot az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT).

A jelenleg a Sláger és a Danubius által használt, november 19-től felszabaduló hullámsávokat hét évre szerezheti meg a két nyertes; a koncessziók – igény esetén – újabb öt évre meghosszabbíthatók. A beadási határidő várhatóan szeptember vége lesz, a döntés így legkorábban október végén várható.A múlt héten egyszer már szerepelt a médiahatóság napirendjén a frekvenciapályázat kiírása, akkor azonban – három tartózkodás és két testületi tag nemszavazása mellett – nem született döntés.

Az ORTT nyári szünete a napokban kezdődik, ha tehát most nem írták volna ki a pályázatot, legkorábban augusztus végén lehetett volna így tenni, ez viszont veszélybe sodorhatta volna, hogy eredményt lehessen hirdetni november közepéig.

A piaci szereplőknek mindazonáltal nincs okuk kirobbanó örömre, a legfőbb kérdés, a műsor-szolgáltatási díj kapcsán ugyanis csak részsikert hozott az elmúlt hetekben folytatott intenzív lobbi.

Az első évre fizetendő díj nem változott az előzetes pályázati tervezethez (VG, június 5., 7. oldal) képest: frekvenciánként legalább 350, legfeljebb 700 millió forintot vár az ORTT. Mérsékelte viszont a testület a második esztendőtől fizetendő díjat (ugyanakkor eltörölte a felső határt), mégpedig évi 200 millió forintra plusz az árbevétel legalább 8 százalékára, azzal a kikötéssel, hogy a teljes összegnek el kell érnie a 350 millió forintot.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek