Viszonylag megúszták a válságot a jégkrémgyártók – mondta lapunknak Szatóri László, az Unilever cég Algida gyűjtőmárkáit előállító veszprémi gyárának igazgatója. A termékei 75-80 százalékát kivitelre gyártó üzem vezetője szerint ezt elsősorban a portfólió rugalmas változtatásával sikerült elérniük, hiszen a szektorban a fejlesztések másfél évvel előzik meg a piacra kerülést, a gyártás pedig akár egy évvel.
Ami változott: a válság hatására megnőtt a kereslet az egységcsomagokban forgalmazott impulzus termékek iránt – mondta Szatóri László, hozzátéve, hogy a magasabb árkategóriába tartozó cikkek inkább a gazdaságos (hatos-tízes) kiszerelésnek köszönhetően találnak már gazdára. Az igazgatót az eladási adatok is igazolják: a Nielsen frissen publikált felmérése szerint a jégkrémek fő beszerzési helye a főleg szupermarketeket és diszkontokat magában foglaló, 401–2500 négyzetméteres alapterületű üzlettípus az impulzus (egyenként fogyasztható, például pálcás vagy tölcséres) és a nagy kiszerelésű termékek esetében is – előbbinél az összforgalom 63, utóbbinál 55 százaléka zajlott az elmúlt egy évben ezekben az üzletekben.
Az említett időszakban ugyanakkor nőtt a saját márkás termékek részaránya is: ez év júniusában például az összes eladott impulzus jégkrém 70 százaláka a láncok áruja volt. Az Unilever márkája itt az olcsóbb árkategóriájú termékek fejlesztésével próbálja felvenni a versenyt, a legfontosabb lépés itt az úgynevezett Krémkönnyű termékcsoport két évvel ezelőtti piacra dobása volt. Ezek a cikkek ugyanakkor illeszkednek a magyar fogyasztók ízléséhez is, hiszen számukra a három legnépszerűbb ízben (csoki, vanília, eper) készülnek.
Összességében értékben 2 százalékkal bővült a magyar
piac az előző 12 hónaphoz viszonyítva, miközben az eladott mennyiség 3 százalékkal esett vissza – derült ki a Nielsen felméréséből. Az Unilever tapasztalatai szerint a viszonylag alacsony csökkenés leginkább arra vezethető vissza, hogy a kedvezőtlen gazdasági helyzet már jóval a világgazdasági válság kiterjedése előtt jellemző volt Magyarországon. Ezzel magyarázható az alacsonyabb árkategóriát képviselő kereskedelmi márkák előretörése és a gazdaságosabb kiszerelés népszerűbbé válása is – a válság ezeket a trendeket erősítette föl hazánkban. Azt is hozzáteszik ugyanakkor, hogy a prémium márkák – a Magnum vagy a Carte d’Or – vevői célcsoportja kevésbé árérzékeny, ezzel magyarázható, hogy ezeknél a termékeknél nem tapasztalható visszaesés.
Magyarországon 2008 júliusa és 2009 júniusa között mintegy 23 millió liter jégkrémet adtak el a szervezett kiskereskedelemben. A termékcsoport forgalma ebben az időszakban meghaladta a 17 milliárd forintot, ennek több mint egyharmada volt impulzus jégkrém. Miközben a nagyobb kiszerelésű termékeknél 603-ról 609 forintra nőtt a fogyasztói átlagár, az impulzus jégkrémek átlagára csökkent: literenként 1114 forintra a tavaly júniusi 1301-ről.
Az 52 ezer négyzetméterre telepített 8700 négyzetméteres üzemben idénymunkásokkal együtt 350 főt foglalkoztatnak, az itt készülő harmincféle mix alapján 250 (az újracsomagolt termékekkel együtt akár 300) típusú jégkrém készül a nyolc gyártósoron.
Az 52 ezer négyzetméterre telepített 8700 négyzetméteres üzemben idénymunkásokkal együtt 350 főt foglalkoztatnak, az itt készülő harmincféle mix alapján 250 (az újracsomagolt termékekkel együtt akár 300) típusú jégkrém készül a nyolc gyártósoron.-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.