Cégvilág

2012-ig béke a Forma-1-ben: megyezett a FIA és a FOTA

Megszületett az egyezség a Forma-1-es csapatokat tömörítő szervezet (FOTA) és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) között.

A péntek este szentesített alkotmány - amely 2012. december 31-ig biztosítja a stabilitást az autósport elitkategóriájában -  egyebek mellett rendelkezik a befolyó pénz elosztásáról a FIA, az  istállók és a jogtulajdonosok között. A BMW év végi távozásával  megürült helyre szerdáig jelentkezhet új csapat - számol be a teol.hu az MTI alapján.

A FIA hosszas huzavona után júniusban állapodott meg a FOTA-val,  hogy utóbbi - korábbi fenyegetése ellenére - jövőre nem indít saját  sorozatot. A két szervezet megegyezett a költségek csökkentésében és  az "üzlet" része volt az is, hogy Max Mosley FIA-elnök - akit többen  a békekötés kerékkötőjének tartottak - bejelentette: októberben nem  jelölteti magát újra a posztra.



A felek hónapok óta próbáltak egyezségre jutni a 2010-re  tervezett költségvetési plafon bevezetésével kapcsolatban, amelynek  lényege: nagyobb fejlesztési és technikai szabadságot kaptak volna  azok az F1-es istállók, amelyek nem költenek többet, mint a  nemzetközi szövetség által meghatározott évi 45 millió euró. Az új  szabályzat kimondja, hogy a büdzsét fokozatosan vissza kell állítani  arra a szintre, ahol a 90-es évek elején volt.

FOTA Forma-1 FIA
Kapcsolódó cikkek