Cégvilág

A babák valóban figyelnek - Új felfedezés

Egy friss tudományos kutatás szerint a 9 hónapos csecsemők agya valóban aktív, miközben a környezetükben történő mozgásokat figyelik.

Az úgynevezett tükör neuronok létezését eddig csak majmok esetében igazolták a tudósok, de szinte biztos, hogy emberekben, azon belül csecsemőkben is megtalálhatóak. Ezek felelősek az agynak azon képességéért, amelynek segítségével ugyanazt a terület aktiválódik a cselekvéskor és akkor is, ha az adott cselekvést csak nézzük.

A londoni egyetem munkatársai most 15 kilenc hónapos baba EEG-vizsgálata segítségével igazolták ezt a feltételezést. A babák agytevékenységét elektródákkal figyelték, miközben a kísérletvezető előbb letett, majd elvett előlük egy játékot.

A mérések szerint a babák agyában ugyanaz a terület vált aktívvá, amikor ők vették el a tárgyat, mint amikor csak figyelték, ahogy a felnőtt teszi ugyanezt. Sőt: miután egyszer már látták, hogy a kísérlet vezetője elveszi előlük a játékot, agyuk a következő alkalommal már a mozdulat megtétele előtt aktívvá vált.

A LiveScience-nek nyilatkozó szakértő szerint az a tény, hogy a babák agya prediktív, jelzi, hogy az emberek saját, mozgásért felelős agyterületüket használják arra, hogy előre kitalálják, végrehajtja-e valaki az adott mozgást. Ez az információ segít abban, hogy megszakíthassuk a mozdulatot, például elvegyünk valakitől egy tárgyat. Emellett – mondta a Londoni Egyetem munkatársa – a babák számára ez a képesség az alapja az együttműködéssel járó feladatok végrehajtásának, tehát a szocializáció fontos része.

baba EEG agy csecsemő kísérlet elektróda
Kapcsolódó cikkek