Cégvilág

Együtt harcol a Blackberry ellen a Nokia és a Microsoft

Veszélyt jelenthet a Blackberryk piaci helyzetére a Microsoft és a Nokia szövetsége. A világ legnagyobb szoftvercége, illetve mobiltelefon-gyártója szerdán jelentette be együttműködési megállapodását.

Ennek keretében a Nokia üzleti felhasználásra szánt telefonjain elérhető lesz a szoftveróriás Office csomagja a közkedvelt Word, Excel és PowerPoint alkalmazásokkal. A kooperáció mindkét cég számára előnyös: a Nokia tovább növelheti piaci részesedését, a Microsoft Office felhasználóinak száma pedig 200 millióval bővül a Nokia okos telefonok tulajdonosai révén.

Az egykor a mobiltelekommunikáció terén riválisként számon tartott páros kooperációjának első gyümölcse a jövő év elején piacra kerülő új Nokia E széria lesz. A lépés egyértelműen a Research in Motion (RIM) etalonnak számító Blackberry sorozatának uralmát hivatott megtörni.

A Nokia vezérigazgatója, Robert Andersson úgy véli, a Blackberrynek eddig még nem kellett szembenéznie ilyen kaliberű vetélytárssal. Bár az okos telefonok terén a Nokia 45 százalékkal már most is a legnagyobb piaci szereplőnek számít, a vállalati szektorban, különösen az észak-amerikai régióban a Blackberry dominál, ezt elsősorban a mobil e-mail szolgáltatásnak köszönhetik. Andersson szerint viszont amit ők nyújtanak majd, az jóval több lesz az e-mailnél, ráadásul mindezt jóval költséghatékonyabb módon.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Microsoft Nokia okos telefon PowerPoint Blackberry word Excel
Kapcsolódó cikkek