Cégvilág

Estek a magyarországi Bosch megrendelései

Az iparág recessziója nem kerülte el a Bosch csoport magyarországi alkatrészgyártó üzemeit sem. A több mint kétszáz vevő számára 8800 termékféleséget készítő hatvani autóelektronikai üzem ez évre szóló megrendelései 28 százalékkal csökkentek az előző évhez képest. A miskolci gyár fő termékcsoportjai esetében pedig közel 40 százalékos rendelésállomány-zuhanásról beszélhetünk – tájékoztatta lapunkat a Robert Bosch Kft. kommunikációs igazgatója.

A négy üzemcsarnokkal dolgozó hatvani gyárra 350 millió eurót költött az anyacég.

A válság miatt Hatvanban száz bérelt alkalmazott szerződését nem hosszabbították meg tavaly, ez év elején pedig 250 főállású alkalmazottól kényszerült megválni a társaság, ahol még mindig mintegy 2800-an dolgoznak. A közel 1500 embernek munkát adó miskolci üzemben viszont nem kellett állandó alkalmazottól megválni, igaz, 160 bérelt munkást itt sem tudtak megtartani.

Ficzere Ferenc 2010-re vonatkozó prognózissal nem tudott szolgálni, mert a megrendelések ütemezése rapszodikusabbá vált, megszűntek az egész évre szóló kontingensek, így csak rövidebb távra tudnak tervezni. Arra mindenképp számít a Bosch, hogy az autóipar egy-két éven belül lassú fejlődésnek indul, de addig is a fejlesztésekre összpontosítanak.

Miután a csoport több autógyárral is együttműködik hoszszú távú termékfejlesztési munkákban, az ilyen természetű megbízások nem maradtak el. A Bosch Budapesti Fejlesztési Központja például két új osztállyal bővült a múlt évben. Összesen 120 új kollégát vettek fel különböző folyamatban lévő autóipari fejlesztési munkákra, így a központ létszáma meghaladja a 430 főt. DK

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek