Cégvilág

Jön a verseny? - Mitől lehet még olcsóbb a távhő

Budapesten a távhő lesz a legolcsóbb fűtési forma – jelentette ki Kovács Lajos, a Főtáv Zrt.vezérigazgatója. A társaság szeptembertől 10,5 százalékkal csökkenti a hőár egyik összetevőjének, a hődíjnak a nagyságát, háztartási és közületi ügyfelei számára egyaránt.

A lépés révén egy átlagos, 52 négyzetméteres fővárosi lakás éves fűtési költsége nettó 19 366 forinttal csökken. A megtakarítás közel 24 ezer forint a távhőáfa 20-ról 18 százalékra mérséklésének figyelembevételével.

Jövő január 1-jétől még olcsóbb lesz a távhő, mert jelentősen – bár pontosan még nem tudni, milyen mértékben – esik a hőár másik összetevője, az alapdíj. A távhő áfája ekkortól a legkedvezőbb kulcsot kapja. Ez korábbi elképzelések szerint 5 százalék lenne, mostanában 7 százalékról lehet hallani.

Igaz, a távhő áfájának csökkentése nem a Főtáv érdeme, de a társaság is hozzájárul pozíciói erősítéséhez. 2007. július 1-jén indított hatékonyságnövelő programjában évi hárommilliárd forintos megtakarítást irányzott elő, ezt egy évvel később négymilliárdra emelte. Tavaly januárban nem emelt alapdíjat, az idén csökkentette azt.

A hődíj is csak az előállításához szükséges gáz árát tartalmazza, de vannak eszközök ezen árak kordában tartására is. A Főtáv – és legnagyobb hőszállítója, a Budapesti Erőmű Zrt. (BERT) júliustól kilépett a gáz versenypiacára, ahol az egyetemes piacinál olcsóbban vásárol, de versenyt kíván teremteni beszállítói között is. Utóbbi érdekében 25-30 milliárd forintos beruházással öt év alatt össze kívánja kötni a ma külön egységet képező és alapvetően egy-egy erőmű által kiszolgált ellátási szigeteit.

Az így létrejövő körvezetéknek szinte bármely pontján becsatlakozhatnak majd új hőtermelők is, versenyt támasztva a mai szállítóknak. (Nyitott persze, mennyire lehet éles a verseny azonos tulajdonosú erőművek között.) A beruházás nagyságát érzékelteti, hogy ma a Főtáv eszközvagyona 30 milliárd forint. A tervezés szeptemberre zárul, az anyag októberben kerül a közgyűlés elé. A beruházás révén 2015-re várható a távhőpiaci verseny elindulása.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

távhő távfűtés beszállító Főtáv áfa verseny alapdíj
Kapcsolódó cikkek