Cégvilág

Jönnek a szakképzetlen eladók? Kiverte a biztosítékot a gazdasági tárca tervezete

Kiverte a biztosítékot a gazdasági tárca új rendelettervezete az érdekvédők körében: a minisztérium a kereskedelmi állások jó részének betöltéséhez eltörölné a szakképzettség követelményét.

A szakképzetlen munkaerőt tömegesen alkalmazó hipermarketek előtt egyengetné az utat a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) rendeletmódosítása - állítja a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ).

A tárcának az egyes ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi tevékenységek gyakorlásáról szóló rendelettervezetéből kiderül: a tömegkereskedelmi tevékenységek jó részéhez immár semmiféle szakképesítést sem követelnének meg, így a munkaadók aggály nélkül vehetnek fel bárkit pénztárosnak, pékáru-, zöldség-gyümölcs-, ruházati cikk, könyv-, újság-, papír-írószer- és virágeladónak, sőt piacfelügyelőnek is. A minisztérium mindezt azzal indokolja: e munkakörök betöltéséhez ma már idejétmúlt dolog szakképzettséget megkövetelni – írja a Népszabadság.

A szakszervezet szerint ez a kiskereskedelem - jelenleg sem túlságosan magas - kiszolgálási színvonalának romlásához vezetne. Az érdekvédők úgy vélik: a szakképzettség kívánalma alól felmenteni tervezett tevékenységek lefedik a hipermarketekben dolgozók többségének tevékenységi körét, akiknek így az ágazati bérminimumot sem kell majd megfizetni. A tárcának ehhez a lépéshez a kereskedelmi törvény nemrég életbe lépett módosítása ad lehetőséget.

A 2005 óta érvényben volt törvény általánosságban valamennyi üzletben kiskereskedelmi tevékenységet folytató dolgozó számára kötelezően előírta a szakképesítést. Eredetileg a májusban - egy salátatörvény részeként - benyújtott törvénymódosítás szövegében is szerepelt ez a kitétel. Az alkotmányügyi bizottság azonban június elején ezt úgy módosította, hogy már csak egyes termékek kiskereskedelmi tevékenységére írja elő a szakképzettséget. Hogy melyek legyenek az "egyes" termékek, azt az elfogadott jogszabály a kereskedelemért felelős miniszter rendeletére bízta.

Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium rendelet szakképzett szakképzés eladó
Kapcsolódó cikkek