Cégvilág

Matos lehet az Energia Hivatal elnöke

Matos Zoltán, az E.ON Hungária nemrég távozott igazgatósági tagja a legesélyesebb a Magyar Energia Hivatal szeptember 1-jétől megüresedő elnöki posztjára - tudta meg a Népszabadság.

A cégvezetési szakembert a szakmában már a hivatal elnöki posztjának múlt hó végi meghirdetésekor Bajnai Gordon miniszterelnök titkos favoritjaként emlegették. Miután közeleg a kinevezés szeptember 1-jei határideje, tegnap a kormányfő a lap információi szerint szűk körű megbeszéléseket folytatott néhány érintett állami döntéshozóval a kinevezendő személyről.

A végleges döntést a lap értesülése szerint Bajnai Gordon tegnap nem hozta meg. Az energiaiparhoz közel álló parlamenti képviselők ugyanis inkább Gordos Pétert, az energiaügyi minisztérium energetikai szakállamtitkárát támogatják. Az ő véleményük egybeesik az energiaszakmáéval, amely a parlament valamennyi frakciójában komoly befolyással bír.

Eredetileg hatan jelentkeztek a több ezermilliárdos honi energiarendszer hatósági irányító posztjára, amely például az energiaárak feletti ellenőrzést is megtestesíti. 

Az elnököt hat évre nevezik ki, ami 2010-ben kormányváltás esetén konfliktusok forrása lehet, mint ahogy az történt 2002-ben a Fidesz- MSZP-váltás során is. A Fidesz kérte is a kormányt, ne nevezzen ki új elnököt, hanem helyettesítéssel hidalja át a választásokig hátralévő időszakot.

elnök Matos Zoltán energia hivatal
Kapcsolódó cikkek