Cégvilág

Mi készül a Nyugati téren? Fotók!

A fejlesztők ConvergenCE és a DVM Group szeptemberben adja át a 4,800 m²-es (futballpálya méretű) közparkot a lakosságnak.

Az Eiffel Tér Irodaház fejlesztői 290 millió forint értékű beruházást eszközölnek a Nyugati tér mellett kialakításra kerülő Eiffel téren. Az elképzelés egy párizsi hangulatú nyüzsgő kulturális park megteremtése volt a belvárosban, éttermekkel kávézókkal, színi előadásokkal, koncertekkel.


Az irodaház vezető tervezőjén, a Finta Stúdió tervein kívül a Szegedi Egyetem Természettudományi Karának Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszéke által készített termo- és humánkomfort tanulmánya alapján valósul meg a közpark. „A tanulmánynak köszönhetően a kialakított mikroklimatikus tényezők együttes hatásának figyelembe vétele miatt a látogatók számára is kedvelt hely lesz a szabadidő eltöltésére az Eiffel tér.” nyilatkozta Dr. Unger János, a SZTE  Természettudományi Karának Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének docense.

A térről
Az irodaház a terület DK-i részét határolja, homlokzatával a Nyugati pályaudvar épületére nézve. Az újonnan kialakítandó 4,800 m² területű tér központi része mintegy 4 m-rel süllyed a környező
területek alá. A DK-i oldalán az épület mellett a környező felszíneknek megfelelő szintben egy sétány halad végig, ez alatt éttermek és kávézók húzódnak majd, amelyek terasza már a park mélyebb szintjén lesz. A tér alacsonyabb részei a Nyugati pu. és a Teréz körút irányába
füvesített lejtőkkel, lépcsőkkel, színpadokkal emelkednek vissza a város normál szintjére. A tér északi részén egy kisebb vízesés és egy tó kerül nyújt további lehetőséget a kikapcsolódásra.
A nyári szabadtéri színpadok a park központjában kapnak helyet, mely az amfiteátrumos kialakításnak köszönhetően 3 oldalról lesz nézhető. A téli időszakban korcsolyapálya fogja várni a park látogatóit. 

A tanulmányból
A hőérzetre a hőmérsékleten kívül a klimatikus paraméterek közül hatással van még a levegő páratartalma, a rövid- és hosszúhullámú sugárzás és a szél sebessége. Több olyan módszer ismert, mellyel megpróbálták ezt az erősen szubjektív, komplex érzetet számszerűsíteni. Ezen indexek egy része inkább objektív szempontból közelíti meg a kérdést, és a különböző meteorológiai paraméterekből képez egy, a hőérzetet reprezentálni hivatott értéket. Ilyen típusú indexek például a PET (physiologically equivalent temperature) vagy az MRT (mean radiant temperature). A mutatók másik típusa inkább szubjektív, emberi oldalról közelíti a hőérzetet, azáltal, hogy azt mondja meg, hogy érzik magukat az emberek. Ezek között az indexek között a legszélesebb körben a PMV (predicted mean vote) index használatos. Az Eiffel Tér Irodaház és az új tér a Nyugati pályaudvar és a 62. Posta közötti – korábban beépítetlen – területen helyezkedik el.


 
A tanulmány megállapította, hogy azokban az időszakokban, amikor az emberek szívesen töltik idejüket a szabad levegőn, kellemes, vagy a legkevésbé terhelő körülményeket legtöbbször a vizsgált opciók közül, az úgynevezett E opció, vagyis a tér mindkét szintjében a lehetőség szerinti legnagyobb fásítás biztosítja.

EIFFEL SQUARE – FŐBB ADATOK
 
BERUHÁZÁS

Beruházás teljes összege: 45 millió euró

RÉSZTVEVŐK

o Befektető partner: Europa Capital Partners
o Fejlesztők: ConvergenCE / DVM Group
o Építész: Finta Stúdió
o Generálkivitelező: Hérosz Zrt.
o Finanszírozó Bank: MKB Bank
o Bérbeadóügynökség – kiskereskedelmi üzletek: Cushman & Wakefield

IDŐZÍTÉS

o Építkezés kezdete: 2007. november
o Szerkezetkész állapot: 2009. március
o Épület átadása: 2009. szeptember


TERÜLETI ADATOK

o Teljes nettó terület: 23.663 m2 bérbeadható terület – föld felett
o Irodaterület: 17.175 m2
o Átlagos szintterület: 3.050 m2
o Kiskereskedelmi és éttermi terület: 5.446 m2
o Raktár: 1.042 m2
o 365 parkolóhely
o 3 szintes mélygarázs
o Kulturális park/körszínház és korcsolyapálya: 5.000 m2

 

közpark DVM Group ConvergenCE nyugati tér Eiffel Tér Irodaház
Kapcsolódó cikkek