Cégvilág

Öt méter miatt csúszik az új kongresszusi központ építése

Több mint egy éve nem kap építési engedélyt a négyezer vendég befogadására alkalmas budapesti kongresszusi központ terve.

Az ok öt méter: ennyivel kellene visszahúzni a telekhatárt a zuglói önkormányzat hat évvel ezelőtti döntése értelmében - ezt azonban a beruházó nem kezdeményezheti, mert a terület az államé.

Turisztikai szakemberek szerint Budapestnek évek óta szüksége lenne egy óriás konferencia-központra, mert a város közkedvelt célpontja az üzleti rendezvényeknek, ám egy nagy létszámú orvosi vagy épp vegyipari ülés megrendezéséhez nincsenek meg a szükséges feltételek - írja a Népszabadság.

A Syma Sport- és Rendezvényközpont vezetője, Szántó András még 2007 novemberében jelentette be: állami és önkormányzati források bevonása nélkül több mint négyezer férőhelyes komplexummal bővítené a XIV. kerületi Dózsa György úton lévő rendezvényközpontot. A beruházás 4,5-5,5 milliárd forint értékű lenne.

A munkák már tavaly augusztusban elkezdődhettek volna, hiszen a cég 2008 áprilisában benyújtotta az építésiengedély-kérelmét - valamint megkapta a jogerős bontási engedélyt a Körcsarnok épületére - az előírt 16 szakhatósági engedéllyel és a terület üzemeltetéséért felelős Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet (NUSI) jóváhagyásával. Csakhogy az eljárás azóta húzódik. Így már az is kétséges, hogy az építkezés 2011 júliusának végére befejeződik. Márpedig a magyar állammal 2005-ben kötött bérleti szerződésében a Syma akkorra vállalt kötelezettséget.

SYMA kongresszusi központ engedély
Kapcsolódó cikkek