Cégvilág

Takarékosság okán fogy egyre több plazma TV

A válság hatására az amerikai fogyasztók egy része kénytelen kisebb képernyővel kiegyezni. Azok viszont, akik továbbra is ragaszkodnak a nagy méretű televízióhoz, észrevették, hogy bizonyos képernyőátló felett a plazma olcsóbb, mint az LCD.

A Quixel Research felmérése szerint az idei második negyedévben az előző negyedévhez képest 42 százalékkal több plazma TV kelt el az Egyesült Államokban. A jelenség egyik oka, hogy a 720 pixeles plazma HDTV-k jóval olcsóbbak, mint a hasonló méretű, 1080 pixeles LCD televíziók – írja a New York Times blogja.

Az árkülönbség elsősorban az 50 hüvelyk feletti képátlónál jelentkezik és a Quixel Research elemezője szerint ez a tényt egyre több fogyasztó veszi észre. Az Amazonon például a legolcsóbb, 52 hüvelykes, Sharp LCD televízió ára 1 299 dollár. Ugyanekkora méretben a Panasonictól 844 dollárért vásárolható meg a plazma változat vagy 784 dollárért egy LG plazma TV.

Azok, akik az 1080 helyett a 720 pixelt választják, úgy vélik, hogy a kép élessége tekintetében a különbség szinte elhanyagolható. TV-jeleket nem sugároznak 1080-as felbontásban, erre csak Blu-ray lemezek esetében van szükség. Vagyis ha valakinek nincs Blu-ray lejátszója, elég számára a 720 pixeles felbontás.

lcd felbontás HDTV plazma
Kapcsolódó cikkek