Cégvilág

Ha interneten rendelt, visszakapja a pénzét a Skyeurope-tól

Ezt a véleményét hangoztatta a csődbe került fapados légitársaság főnöke.

Nick Manoudakis az ORF osztrák tévé krónikaműsorában erlmondta, hogy az idei szezon hátralévő részére 280.000 jegyet adtak el, ennyi ember ül az értéktelenné vált repülőjegyén.

Ám abból indul ki, hogy nagyrészük visszakapja majd a pénzét. A jegyvásárlók 70 százaléka az interneten, hitelkártyával jutottak jegyet, itt a vonatkozó szerződés értelmében jár a visszatérités.

Sok utasnak utazási biztositása is van. A többieknek a csődeljárás során kell a szlovák-osztrák légi társasággal szemben a jogaiknak érvényt szerezniük.

Utasok ezrei rekedtek európai reptereken kedden, miután a SkyEurope keddre virradóra jelezte: valamennyi járatát azonnali hatállyal felfüggeszti.

A bécsi tőzsdén rögtön a keddi nyitás után függesztették fel a kereskedést a SkyEurope papírjaival, miután az évek óta krónikus pénzhiánnyal küszködő társaság ellen Jozef Griscik, a vállalat pénzügyi újjászervezésére kijelölt szlovák megbízott csődeljárást kezdeményezett, mert nem sikerült áthidaló finanszírozást találni a vállalat működésének fenntartására. Az APA szerint 5 millió eurón múlott a cég fennmaradása.

A 700 főt foglalkoztató, 10 gépből álló flottát üzemeltető SkyEurope június 22-én jelentette be, hogy bírósági védelmet kért a hitelezőktől, de nem fizetésképtelen. A védelmet megkapta Szlovákiában, azóta tárgyalt a lehetséges befektetőkkel. A tárgyalásokra és pénzügyi kötelezettségeinek átstrukturálására három hónapot kapott.

A SkyEurope közlése szerint 2008-ban 3,6 millióan utaztak a társasággal. A légi közlekedés úgynevezett fapados - olcsójegyes - ágazatának másik térségi központú nagy szereplője, a WizzAir az utóbbi 12 hónapban 7 millió utast szállított, a piacvezető Ryanair járataira pedig 60 millióan foglaltak helyet tavaly. 

repülő apa fapados légitársaság SkyEurope
Kapcsolódó cikkek