Cégvilág

Lámpavásárlási kalauz: Csökkentse akár felére áramszámláját

Fényforrás vásárlásakor az energiatakarékos égőt sokan nem az energiacímke, hanem a technológia alapján választják.

Jó tudni, hogy a fényforrásoknak is van egy komplett, EU-s energiacímke-rendszere, csakúgy, mint a háztartási gépeknek, például a hűtőknek vagy a mosógépeknek. Az uniós energiacímkét kötelező feltüntetni a csomagoláson.

A kompakt fénycsövek általában A (legjobb) vagy B, a halogének D, a régi villanykörték pedig E, F vagy G (leggyengébb) minősítést kapnak. Lássuk az egyes fényforrások tulajdonságait!

Izzó - A régi, „hagyományos” villanykörte átlag 80 százalékkal többet fogyaszt a kompakt fénycsőnél. Az általa felvett energia körülbelül 90 százaléka hővé alakul, az energiaigény mindöszsze 10 százalékát képes hasznosítani fénykibocsátásra.

A hagyományos izzó tehát inkább fűtő-, mint világítótest. Ára 60–300 forint, élettartama 800–1000 óra. Fényerőssége 13–17 lumen/watt. Az E, F, G energiatakarékossági osztályba tartozik.

Halogén - Gyakran plafonba süllyesztve használják. Kevesebb energiát fogyaszt, mint az izzó, de kevésbé hatékony, mint a kompakt fénycső vagy a LED. Megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hogy a bura elérjen egy bizonyos hőmérsékletet. Ezen a fokon a lágyüvegek már képlékenyek, ezért a burát keményüvegből vagy kvarcból készítik.

A magas hőmérséklet miatt a halogén izzólámpákat zárt világítótestekben alkalmazzák. A burára került szennyeződések – beleértve az ujjlenyomatokat is – csökkentik a lámpa élettartamát. Ára 600–6000 forint, élettartama 2000–3000 óra, fényerőssége 16–21 lumen/watt. Energiatakarékossági osztály: D.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

fényforrás LED lámpa fényerősség kompakt fénycső halogén energiaosztály izzó energiacímke
Kapcsolódó cikkek