Cégvilág

Pénzügyminiszteri "igen" a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő beszámolóira

A részvényesi jogokat gyakorló pénzügyminiszter hétfőn jóváhagyta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. tavalyi évre vonatkozó három beszámolóját - közölte az MNV Zrt. kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a nemzeti vagyonkezelő a rábízott beszámolóját, a saját vagyon beszámolóját, továbbá a nyitómérleget megalakulásának időpontjára készítette el.

A beszámolók auditálását közbeszerzési eljárás útján kiválasztott könyvvizsgáló, az Ernst and Young Kft végezte. Az MNV Zrt. rövid határidőn belül részletes intézkedési tervet is készít, annak érdekében, hogy a jövő évi éves beszámolóban a - könyvvizsgáló által jelzett és az érintettek által is tudott és elismert - vagyonnyilvántartási problémákat kiküszöbölje. A közlemény szerint a rábízott vagyon beszámolója tartalmazza azokat az állami vagyonelemeket - ingatlanokat, termőföldeket, társasági részesedéseket - amelyeket az MNV Zrt. nem saját tulajdonaként kezel, hanem a magyar állam által megbízott vagyonkezelőként felügyel.

A beszámoló tartalmára és formájára speciális jogszabályi előírások vonatkoznak, így az nem jelent egy holdingszervezetnél megszokott konszolidált beszámolót. Az MNV Zrt. rábízott vagyona 2008. december 31-én 15.236,365 milliárd forint volt. A beszámoló az állami vagyoni kör olyan széles spektrumát mutatja be, amelyet korábban sem elődszervezetek, sem egyéb állami szereplő összesen nem szerepeltetett a számviteli törvény előírásainak megfelelő mérlegében - olvasható a közleményben. A rábízott vagyon költségvetési bevételi előirányzata 96 milliárd 433,1 millió forint, a vagyonkezelési terv a kormányzati ingatlanok értékesítésének az eredetileg tervezettől való elmaradása miatt 87 milliárd 352,8 millió forintot tartalmazott.

A múlt évben realizált bevétel elérte a 71 milliárd 745,8 millió forintot, mely a vagyonkezelési tervben előírt érték 82,1 százaléka. Az MNV Zrt. tavalyi vagyonkezelési terve 92,9 milliárd forint költségvetési kiadással számolt, már az átcsoportosítások egy részének ismeretében.

A 2008-as üzleti évben a tényleges költségvetési kiadások összesen 67 milliárd forintot tettek ki. Ez a tervértékhez viszonyítva 72,1 százalékos teljesülést jelent. A felhalmozási kiadásoknál 2008-ban 110 százalékos volt a teljesítés, hasznosítási kiadásoknál pedig 96 százalékos, a vagyongazdálkodási kiadásoknál 95 százalékot tett ki. A tervhez viszonyítva jelentős megtakarítást sikerült elérnie az MNV-nek a korábbi értékesítésekhez kapcsolódó kiadásoknál. Itt a teljesítés 56 százalékos - 6,3 milliárd forint -, a fejezeti tartalék felhasználásánál - áll az összegzésben.

A saját vagyon beszámoló tartalmazza a részvénytársaságoknál megszokott módon a társaság működésének eredményét, vagyoni helyzetét. Ez a beszámoló mutatja be az MNV Zrt. saját tulajdonában lévő eszközeit, saját kötelezettségeit, bevételeit és működési költségeit.

A vagyonkezelő működési kiadásainak finanszírozási összegét a hatályos költségvetési törvény határozza meg, elszámolása az egyéb bevételek között történik. Az MNV Zrt. 2008-ban saját működését illetően több mint 2 milliárd forintnyi összeget szerepeltet az eredménykimutatásában. A független könyvvizsgáló a saját vagyon beszámolóját korlátozás nélküli, tiszta záradékkal látta el. Az MNV Zrt. megalakulásának időpontjára (2008. január 1-je) nyitómérleget is készített - bár ezt jogszabály nem írja elő -, amely alátámasztja, hogy a jogelőd szervezetek (KVI, ÁPV Zrt., NFA) megszűnése és az MNV Zrt. megalakulása között nem következhetett be vagyonvesztés - tartalmazza az MNV Zrt. közleménye.

Magyar Nemzeti Vagyonkezelő jóváhagyás beszámoló
Kapcsolódó cikkek