Cégvilág

Az EU-nak nem tetszik az Oracle ötlete

Az Európai Unió versenyügyi biztosa szerint az Oracle eddig nem produkált bizonyítékot arra nézve, hogy a Sun tervezett felvásárlása nem ütközik a versenyszabályokba.

"Csalódott vagyok" - jelentette ki Neelie Kroes, az versenyjogi biztosa, amiért hiányoznak a javaslatok az EU aggályainak enyhítésére. Az üzleti célú szoftverekre specializálódott Oracle 7,4 milliárd dollár összegű ajánlatot tett a Sun megvételére. 

Ám az EU-t aggasztja, hogy az ügylet a versenyszabályok megsértéséhez vezethet, magasabb árakat és kisebb választékot idézhetne elő – tudósít a BBC.

Az aggodalom oka elsősorban az, hogy a Sun megvásárlásával az Oracle birtokába kerülne a MsSQL adatbázis. Az amerikai igazságügyi minisztérium áprilisban már áldását adta a felvásárlásra, az Európai Bizottság azonban "többszöri kérés" ellenére sem kapott megfelelő tájékoztatást az ügylet hátteréről.

Mint arról korábban beszámoltunk, Larry Ellison az Oracle Open World konferenciájának megnyitóján beszélt arról, hogyan egyesítik képességeiket a hardver innovációban erős Sunnal. "Győzni fogunk, készen állunk arra, hogy versenybe szálljunk az IBM-mel. A Sun és az Oracle együtt kellően felkészült ahhoz, hogy fellépjen az óriás ellen".

 

 

sun oracle Kroes EU versenyjog
Kapcsolódó cikkek